Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

"Йога карти" - за пръв път у нас

отпечатай новината

21.02.2017 12:16 | Видян 1703 пъти

Две изключително интересни дами стоят зад първия у нас комплект „Йога карти“. Проектът представлява красива кутия с 40 карти, подобни на тези за игра, с изображения на основните асани (пози) в йога и описание и напътствия за изпълнението им. Приложена е и книжка „Йога идеи“ с информация и съвети за йога практиката у дома. Цената на комплекта е само 9,99 лв. – стойността на едно единствено посещение на час по йога.
Автор на текста е „перуанка“ от България, която е университетски преподавател, съветник към ООН и доскоро е била правителствен съветник в Лима. Художничката на комплекта пък е графичен дизайнер, програмист и… преподавателка по ориенталски танци. И за двете създаването на картите е лична мисия и вдъхновяващо приключение.
Многоръкият Шива
Йовита Иванова, която е и идейният генератор на картите, е сертифициран преподавател по хата и ащанга йога. Тя е практикувала в различни училища в Европа, Индия, Северна и Южна Америка при световноизвестни гуру, сред които Свами Ниранджананда Сарасвати, Сантанам, Елиза Кардосо, Чантаная Дас. Тя води курсове по интегрална йога, но това е само едно от нейните хобита. Историята й прилича на околосветско пътешествие, което я е отвело да далечната и екзотична страна. Иванова е родена в Добрич. След като завършва местната езикова гимназия, следва икономика в УНСС, след това се дипломира в магистърска програма по Устойчиво развитие в Университета на Маями, САЩ. Има син на девет години – Дариус, който е с българска и руска кръв (майката на Йовита е рускиня) и немска и перуанска жилка, наследени от бащата. Иванова казва, че за нея Перу е вълшебна държава. Днес тя преподава Зелена икономика – специалност с голямо бъдеще и потенциал на студентите по икономика в Католическия университет в Лима – един от най-старите и престижни в Перу. Впечатляващо е, че в 30-милионната страна, в която селското спопанство играе ключова роля, точно българката се е издигнала до поста съветник на зам.-министьра на земеделието в предишното правителство. „Това беше огромна привилегия за мен, защото успях да развия стратегии за органичното земеделие, агробионергетиката и джендър и земеделие (политика за промяната на ролята на жените в този клон на икономиката – б.а.). В момента доразвивам тази стратегия, но вече като консултант към FAO (Организацията за храни и земеделие) към ООН“, споделя Иванова.
Също като многоръкия Шива от индуисткия пантеон тя се занимава със страшно много неща – води сина в неговото Валдорфско училище, работи по проекти, води лекции, учи се да танцува танго, свири на пиано, тренира триатлон. През 2015 г. дори става шампион на Перу в нейната категория в дисциплината Half Ironman.  Но не спира да се занимава и с йога, на която се е посветила от 15 години. Това е нейният начин за духовно развитие, казва че „йога е най-достъпната и разбираема практикa, свързана със самоусъвършенстването, която можем да съчетаем с нашия забързан начин на живот“. Йовита става рано – всяка сутрин в 5,30 часа и посвещава на йога един час. Води и няколко индивидуални урока на седмица.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !