Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Светът посреща Деня на Свети Патрик

отпечатай новината

17.03.2017 12:20 | Видян 1045 пъти

Светът посреща Деня на Свети Патрик

Денят на Свети Патрик е не просто празник на Ирландия, но и на хората, които обитават тази малка страна. Празникът се отбелязва преди 280 години първо в Бостън в далечната 1737 г. С течение на времето, тържествата се пренасят в целия свят, където се разпръсват ирландските преселници. Окуражаваме ви тази година да забравите за всички конвенционални начини на празнуване и да посрещнете 17-ти март с Jameson Irish Whiskey. Подготвили сме страхотни партита, на които да си кажем наздраве в името на приятелството, непримиримия човешки дух и преследването на мечтите. От 22:00 ч. клуб Терминал 1 ще бъде превзет от барабаниста на легендарната рок банда BLUR Dave Rowntree, който се изявява и като страхотен DJ.

В клуба ще има специален Barber Shop (стилизиране на коси и бради), голяма дженга, забавен фото кът, джаги и още много интересни изненади и възможности за страхотни награди. Купонът ще е грандиозен и в Пловдив, Варна и Бургас където също ще има организирани партита със специални гости. В клуб „Морадо“ в Пловдив ще звучат лириките на Young BB Young, варненци ще могат да се наслаждават на Вера Русо в легендарния клуб „Хоризонт“, а групата Грас ще радва бургазлии в „Таргет“.В този ден на повече от 3000 километра разстояние шестима българи ще бъдат посланиците на България в Дъблин по покана на Jameson Irish Whiskey. Сред тях са актьорът Ненчо Балабанов, водещата на влога за кино култура Андреа Влъчкова  и радио журналистът Симеон Колев, които ще посетят дестилерията на алкохолния бранд и ще имат три дни на разположение да разберат повече за историята и тънкостите на занаята.Обещаваме ви страхотни моменти и незабравими изживявания в един ден, посветен на оригиналността, собствения почерк и разбира се всичко ирландско. Jameson ви пожелава приятно прекарване и нали помните... Sine Metu (Без Страх).

Свети Патрик е покровителят на Ирландия. Светецът е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера, а родителите му са били римски граждани, живели в Шотландия и Уелс. На 14 години младият Патрик е пленен и прекарва шест години в робство като пастир. Години по-късно се завръща в Ирландия, където посвещава 30 години от живота си на мисионерската дейност сред езическото келтско население. Любопитен е фактът, че светецът донася в Ирландия латинската азбука. Легендите, свързани с празника са стотици – според някои от поверията свети Патрик е използвал детелината като символ на светата Троица докато проповядвал. Сред митичните му дела е и прогонването на змиите от Ирландия. Особено популярен е произнасяния за празника тост: „Нека покривът над главите ни никога не падне и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив никога не ни изоставят.“ Празникът на Св.

Патрик се отбелязва преди 280 години първо в Бостън през 1737 г., а днес повече от 35 милиона американци с ирландско потекло превръщат честванията в истински спектакъл. Зеленият цвят обагря десетки столици по света, а милиони последователи, облечени в зелено, се включват в честванията независимо от липсата на реална потомствена връзка с Ирландия – свидетелство за еволюцията на празника, превърнал се в световен. Според историята свети Патрик умира на 17 март 461 г. Датата е избрана за официалното честване и става национален празник на Ирландия, а също така и на остров Монсерат на Карибите, който е предимно заселен с ирландци. В Северна Ирландия 17 март е неработен ден. Канадската провинция Нюфаундленд също почита празника.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !