Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Българин стана „Фотограф на годината“ в международен конкурс

отпечатай новината

07.04.2017 10:57 | Видян 1034 пъти

Българин стана „Фотограф на годината“ в международен конкурс

На тържествена церемония във VIVACOM Art Hall снощи бе връчена голямата награда „Фотограф на годината“ в първото издание на Voubs International Photography Awards 2016. Статуетката „Златен Voubs“ и премия от 5 000 евро получи фотографът Генчо Петков, който надви силната конкуренцията на 592 участници от цял свят, за които гласуваха десетки хиляди потребители и престижно 9-членно международно жури.  „Благодаря ви за това невероятно признание! Щастлив съм, че творбите ми бяха оценени така високо, както от журито, така и от потребителите на платформата“, каза той. Генчо Петков е от Велико Търново.

Преподавател е по дигитална фотография във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, артист на Световната федерация за фотографско изкуство (AFIAP) и съосновател на Асоциацията на рекламните фотографи в България. Негови творби са представяни в над 20 държави, между които Германия, Франция, Швейцария, Италия, САЩ, Мексико, Индия, Китай и Ливан. След 8 месеца и 2 етапа на гласуване, бяха официално връчени наградите и на най-добрите кадри в отделните категории на конкурса.

Първо място в категорията „Снимки от България“ получи Веселин Атанасов с красив кадър на Ахтополския фар. Чекът със сумата от 2000 евро му беше връчена от алпиниста и Мъж на годината Боян Петров. „Приемам тази първа парична на града в кариерата ми като компенсация! Преди няколко години се опитах да снимам фара от скалистия бряг, но бурното море отнесе цялата ми техника.

Сега най-после ще си възвърна загубите“, сподели с чувство за хумор победителят. Първото място в категория „Мода“ отиде в Словакия при рекламния фотограф Мартин Кристинек, а наградата му беше връчена от Мис България Елена Тихомирова. Призът в „Архитектура“ отиде при Сара Калдуел от Нова Зеландия. За да връчи наградата бе поканен зам. ректорът на УАСГ доц. д-р. инж. Борис Цанков, който сподели, че снимките по прекрасен начин въплъщават истината, че „архитектурата е застинала музика“.

Специално за церемонията от Бангладеш пристигна фотографът Танвер Хасан Рохан, който беше награден в категория „Репортаж“ от известния фотограф Евгени Димитров. Шеф Андре Токев връчи чека на румънеца Михай Пенгюс за „вкусната“ творба „Сандвич с бекон“, а журналистът Георги Тошев награди португалката Сандра Вентура в категория „Хора“.  „Днес се осъществи една голяма моя мечта. VIPA е най-мащабният конкурс осъществяван до този момент на платформата Voubs.com! За да го реализираме, трябваше да минем през 100 други конкурса.

Благодаря на стотиците участници, благодаря на журито и потребителите, които ни се довериха и участваха. Благодаря на екипа и семейството ми за неуморната работа, желание и подкрепа през всички тези месеци“, сподели развълнувано създателят на конкурсния хъб Васко Василев, който връчи голямата награда на Фотографа на годината Генчо Петков. В залата присъстваха четирима от членовете на журито – Белий Ден, Пини Хаму,

Ерин Нейтън и Лилия Йотова.  Водещи на церемонията бяха певицата Мариана Попова и актьорът Симеон Лютаков, който освен актьор, е и запален фотограф. Сред специалните гости на вечерта бяха актрисата Стефани Кочева, певиците Мария Грънчарова и Поли Паскова, журналисти, представители на посолства и членове на Асоциацията на професионалните фотографи у нас.  

Изложбата с най-добрите фотографии от шестте категории на Voubs International Photography Awards 2016 ще може да бъде видяна до 17 април във VIVACOM Art Hall.  В следващите 2 дни българските фотографи ще се докоснат до професионализма и уменията на специални уъркшопове на членовете на журито.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !