Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Древни ритуали и поверия за Великден

отпечатай новината

15.04.2017 09:00 | Видян 2761 пъти

Древни ритуали и поверия за Великден

На прага на Великден си припомняме някои от най-любопитните народни традиции и обичаи, оцелели във времето и съхранили полъха на миналото. Поверия и суеверия, оцелели по нашите земи от древни времена. Дали ще ги спазвате или не, изборът е ваш. Нашата задача е да ви докоснем за момент до красотата и тайнството на отминалото време.

Много от обредните ритуали, които съпровождат дните около най-светлия християнски празник, естествено са повлияни от църковните. Но голяма част от тях имат езически произход и ясно изразен религиозно-митологичен характер. И така, според поверието...

- Ако дете се роди през дните на Страстната седмица, го чака дълъг и изпълнен с щастие и късмет живот.

- Най-голяма сила има това яйце, което е снесено първо.

- Водата, с която разтваряли боите, била "мълчана" (донесена от девици при пълно мълчание от три различни кладенеца). С нея подновявали кваса за хляб веднъж годишно – на Велики четвъртък.

- Първите червени яйца старите хора слагали в сито, постлано с нова кърпа – за да ги види слънцето и да се усмихне. Вярва се, че именно тези яйца имат силата да предпазват и лекуват.

- В миналото, докато боядисвали и изписвали яйцата, жените възпявали в любовни песни своите любими. Момите пеели за своя мечтан жених, а невестите – за своя съпруг.

- Първото боядисано яйце трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челото на всички членове на семейството, като се започва от най-малкия. Яйцето се поставя пред домашния иконостас, за здраве и плодородие. След като изтече една година, на Велики четвъртък или на Велика събота, яйцето се изнася в двора, счупва се и се гадае по него.

Ако е пълно, значи ще има берекет и здраве в дома, ако е празно – годината ще бъде тежка и трудна. - Вярва се, че размяната на великденски яйца е израз на благопожелание към ближния за здраве и късмет. - На гост, който е посетил дома ни на Великден, трябва да се подари едно червено яйце.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !