Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Деян Донков става Калигула в Народния

отпечатай новината

03.05.2017 13:03 | Видян 1643 пъти

Деян Донков става Калигула в Народния

Деян Донков е новият театрален Калигула, когото нашумялата режисьорка Диана Добрева ще качи на голямата сцена в Народния в началото на идния сезон през октомври.

Днес тя и екипът й започнаха репетиции на емблематичната пиеса на Албер Камю с доц. Николай Гочев от СУ „Св. Климент Охридски“ - ерудит и дълбок познавач на античността, който ще помага на актьорите в обследването на противоречивата историческа фигура на римския император. Освен Донков и Валентин Ганев, с които отдавна копнее да се срещне, Диана е включила сред избраниците си за ролите

Йосиф Шамли, Деян Ангелов, Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Зафир Раджаб и др. Кой в чий образ ще влезе обаче ще стане ясно в процеса на подготовката. Както обикновено в спектаклите на Добрева, музиката ще е на Петя Диманова, а сценографията – на Нина Пашова. Автор на сценичната адаптация е писателят Александър Секулов, а драматург на постановката – поетесата Мирела Иванова.

Първоначално режисьорката имаше намерение да работи на най-престижната ни сцена над друг проект - „Майстора и Маргарита“ по Михаил Булгаков. Но след като стана ясно, че за 3D мапинга и останалите високотехнологични ефекти за представлението ще е нужно повече време, тя се обърна към още една своя отколешна мечта - „Калигула“ на Камю, и отложи „Майстора...“ за края на следващия сезон.

Освен актьорско майсторство, Диана е завършила и френска филология, превеждала е творби, представящи идеолога на екзистенциализма като писател, драматург и философ, и смята, че най-известната му пиеса е особено актуална сега. „Във времето, в което живеем и в контекста на днешните събития, темата за диктатурата

за необходимостта на народите да живеят в диктатура, силно ме вълнува“, изтъкна тя, напомняйки, че навремето „Калигула“ е визирала фашизма, но и понастоящем, въпреки всички цивилизационни натрупвания, хората пак имат подобна необходимост. Духът на времето и духът на пиесата съвпадат; докато преди тя се е възприемала като отзвук на нещо, през което човечеството наскоро е минало, в момента тя е предчувствие за нещо, което може да дойде, коментира Секулов.

Как поетите от нарцисизъм стават съвършени диктатори и идеализмът се превръща в мракобесие ще е доминантна тема в дълбаенето в текста, което те ще предприемат. Изпълнителят на главната роля Деян Донков сподели, че го възбужда размяната на местата на категориите добро и зло в текста, но не скри, че възбуждащо въздействие върху него имали и порносцените от филма „Калигула“ на Тинто Брас с Малкълм Макдауел, който гледал по сръбската телевизия като шестокласник във Видин...

В бъдещия спектакъл ще се търси и съзвучие с българския контекст, и универсалното, тъй като главният герой в произведението е не толкова конкретна историческа персона, колкото символ на личността, готова заради някаква своя идея да преобърне света.

Диана Добрева призна, че не е гледала версията на Явор Гърдев във Варненския театър, направила за една нощ звезда непознатия дотогава Димо Алексиев, когото по-късно е режисирала като приемник на Владо Карамазов в „Казанова“. Тя обеща да се опита да „влезе в главата на Калигула“, за да създаде образния свят на спектакъла.

И тъй като режисьорският й стил се отличава със забележителен визионерски размах, не се съмняваме, че в главата на Калигула ще се окаже твърде интересно...

Източник: monitor.bg

Снимка Божидар Марков

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !