Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Кристиан 2ри на Евровизия: Съжалявам, че не донесох Евровизия-та в България

отпечатай новината

14.05.2017 18:26 | Видян 2522 пъти

Кристиан 2ри на Евровизия: Съжалявам, че не донесох Евровизия-та в България

Българският представител Кристиан Костов стигна почти до върха на "Евровизия", взимайки второто място на тазгодишното издание на конкурса в Киев. 

17-годишният младеж и песента му Beautiful Mess постигнаха втори най-висок резултат и от публиката, и от държавните журита в най-доброто класиране на страната ни досега.

Безапелационен победител бе Салвадор Собрал от Португалия с лирично изпълнение на баладата Amar Pelos Dois, в което липсваха лазерите, пиротехниката или тежката сценография, така характерни за този конкурс. Това означава, че Португалия догодина ще домакинства "Евровизия".

Класирането до 10 място изглежда така: Португалия, България, Молдова, Белгия, Швеция, Италия, Румъния, Унгария, Австралия и Норвегия.

Португалия поведе рано с максимални резултати от журитата на почти всички държави. Съгласно правилата 50% от точките за определена страна идват от публиката извън територията й, а другата половина - от комисии от професионалисти, делегирани от всяка държава. 

България получи втори най-висок резултат от вота на зрителите - 337 точки, както и максималния - 12 точки от журитата на четири държави. Високите оценки на останалите я задържаха на второ място в специализирания вот.

Българите от своя страна харесаха най-много изпълнението на Франция, а българското жури даде 12 точки на Австрия. Според журналистите на "Гардиън", отразяващи на живо от Киев, оценката била посрещната с учудване в пресцентъра. Песента на Натан Трент получи и 10-ка от Португалия. Любопитно е, че не взе нито точка от публиката.

"Съжалявам, че не донесох "Евровизия"-та в България"

"Много съм горд, че всички са доволни, но наистина смятам, че ние бяхме по-добри и трябваше да спечелим. Голям е този пич, когато той пее, аз мълча, но мисля, че ние направихме повече. 

Съжалявам, че не донесох "Евровизия"-та в България, ако нещо не съм направил както трябва, съжалявам", каза през сълзи от вълнение Кристиан пред БНТ минути след края на шоуто. Певецът допълни, че страната е получила от пресата в Киев две награди за сценично и техническо изпълнение. "България не е малка, тя може да спечели не само "Евровизия", заяви той. И отново се извини, че не е взел първото място.

Кристиан Костов бе най-младият участник в тазгодишния конкурс. Той е роден през 2000 г. в Москва в семейството на българин и казахстанка и е познат и в Русия, и у нас с участията си в риалити телевизионни програми. 

Това се смяташе за предимство преди да се разрази скандалът между Русия и домакина Украйна, която забрани достъпа на руската представителка Юлия Самойлова до сцената заради нейно изпълнение в анексирания от Украйна Крим. 

Такова, без позволение от Киев, се смятаза нарушение на закона в Украйна. Часове преди появата на Кристиан Костов на първия полуфинал в четвъртък имаше опит той да бъде забъркан в подобен казус. Това обаче не се отрази върху изпълнението му.

Колкото до победителя, 27-годишният Салвадор Собрал е от португалската столица Лисабон и също е участник в местен риалити формат. Необичайната за "Евровизия" обрана балада е дело на сестра му Луиза, която я изпълни с него след връчването на наградата. 

"Живеем в свят на музика за еднократна употреба. Това е победа за хората, които наистина искат да кажат нещо с музиката си. Музиката не е фойерверки, тя е чувство, така че нека се опитаме да я върнем обратно", заяви той от сцената.

Това е първа победа за Португалия в десетилетната й история на конкурса, а също и първата печеливша песен за последните 10 години, чийто текст не е на английски .

Източник: dnevnik.bg

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !