Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Петя Кертикова, BIT: Върнах се от САЩ - хората да спрат да бягат от България

отпечатай новината

16.06.2017 12:56 | Видян 4338 пъти

Петя Кертикова, BIT: Върнах се от САЩ - хората да спрат да бягат от България

Петя Кертикова е звездата на новините на BIT, която след 4 години водене на емисиите за българите в САЩ, от няколко месеца се завърна да ги прави в родината. Как се е променила България и как - българите според нея четете в нашето интервю:

Как се оказахте в Щатите?
Преди десет години, с пълна спортна стипендия за Southern Methodist University (SMU) в Далас, щата Тексас. Аз съм бивша състезателка по лека атлетика, класирах се четвърта на младежката олимпиада в Линяно, Италия през 2005 г., бях шампион на България в дисциплините 800,1500 и 300 м гладко бягане. Бях сама, без близки (в Далас няма много българи в сравнение с Чикаго), не знаех добре английски език, трябваше да уча здраво, за да държа определен GPA или общ успех. За да задържа стипендията си, работих на две места. Спортът за мен беше начин на живот. Всичко беше подчинено на атлетиката, но се наложи да затворя вратата на пистата и да отворя друга. Така започнах в телевизията.
Работя в медията от създаването й в Чикаго през 2013-та година.От половин година съм в България. Искам да се задържа тук и знам, че ще успея да се чувствам добре и в родината си след прекарани 10 години в Щатите. Уморена съм куфарите да са вечно стегнати и готови за поредното местене. Искам да спра някъде и искам това да е родината ми. Броени седмици след прибирането ми реших да стартирам и собствена рубрика в новините на BIT, наречена Завърналите се. Под "шапката" й представям историите на завърнали се наши сънародници избрали родината, колкото и неуредена Да е тя. Искам хората да чуват и за онези, които си идват и борят, не само за тези, които емигрират.

Новините не са ли достатъчно предизвикателство?
Обичам да казвам, че съм журналист, не само водещ на новини. Ровя се, търся теми интересни и полезни за нашите сънародници отвъд Океана. За тях е много по-важно да знаят например как да си извадят шофьорска книжка, а не как е минал денят на 240-те в парламента, които по думите на хората, с които съм разговаряла неведнъж и два пъти са споменавани като главната причина те да избягат от държавата си. Искам да знам, че историите, които правя имат смисъл за някого, ще помогнат на някого, ще стоплят сърцето на някого (тези в рубриката Завърналите се).

Каква е разликата в правенето на телевизия тук и в САЩ?
Основната е в значимостта на темите - в Щатите повече се вълнуват от практичните неща, ние - от политиката.

А каква е разликата между живота в Чикаго и в София?
Хубавата българска храна винаги липсва.

По какво се отличават българите тук и там?
Тук хората са по-негативни. Там са по-позитивни, защото живеят в правова и по-добра държава. Разбира се, правилото има изключения. Например майчинството в САЩ е 6 седмици, а тук е с години. Истината е, че доста българи биха искали да се приберат. И съм убедена, че ще вкарат повече позитивизъм в България. Възприемането на живота за тях вече е различно.

Как се чувствате като ветеран на BIT?
Виждам, че медията се променя към по-добро. Сашо Диков е тактик и темповик. Той знае какво прави. Човек с име. Преди години започнахме като интернет телевизия, а сега вече сме голяма медия. С последните промени в програмната схема тръгваме по хубав път. Но винаги ще останем мостът между българите тук и българите там.

Кое е Вашето любимо предаване на BIT?
Освен новините ли? Спорно за спорта, защото дава много гледни точки и не е само футбол. Просто Диков също не го пропускам, както и предаването на другия ни ветеран Люба Кулезич. И двамата не се притесняват да питат, не ги е страх да поставят горещите теми.

Ако трябва да обобщите - как виждате България след 10 години отсъствие?
Все така красива, променяща се към добро. Но проблемът е, че нещата се случват главно в София, не и в така наречената провинция. Липсва средната класа. Дразни ме неизпълнението на обещанията на политиците. Иска ми се тук да работим така, че да има защо да се върнат българите от чужбина. Дано страната да се промени така, че хората да не бягат, а да се връщат!



автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !