Албена Михова с драматична съдба

Тази събота (27 април) от 17:00 ч. по bTV в студиото на...

Джейкъб Колиър и Мистерията на...

Шесткратният носител на "Грами" ще свири и пее заедно...

КЗК погна Музикаутор за монопол

отпечатай новината

27.06.2017 09:48 | Видян 1169 пъти

КЗК погна Музикаутор за монопол

Комисията за защита на конкуренцията постанови, че сдружението за колективно управление на права „Музикаутор” е извършило нарушение в преговорите си с БНР. Според преписката на КЗК организацията се е възползвала от господстващото си положение на пазара като е забранила на радиото да излъчва песни от репертоара й.

„От водените между страните в производството преговори и от цялостното поведение на „Музикаутор“ в тази връзка, може да се направи извод, че прекратяването на действащия договор представлява начин за постигане на исканите от сдружението условия за определяне размера на дължимите му възнаграждения.

Чрез прекратяването на договора с БНР Музикаутор, като предприятие с господстващо положение, лишава националното радио от възможност за ефективно конкуриране на пазара, на който последното осъществява дейност”, обясняват от комисията, която започна проверката си в средата на февруари.

„Твърдят, че „Музикаутор” е монополна организация. Това е правило във всички държави. Една е организацията в Румъния, Гърция, Италия, Германия, Великобритания и т.н.”, обясни за „Монитор” в разгара на скандала изпълнителният директор на организацията Иван Димитров.

Припомняме, че „Музикаутор” и БНР вече постигнаха споразумение и подписаха договор, според който вместо за първоначално заплануваните пет години, нивата на тарифата ще се покачат за три – докато изтече мандатът на настоящото ръководство на медията. Двете страни имат право да представят писмени възражения по постановлението на КЗК в срок от 30 дни.
 

Източник и снимка: Monitor.bg

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !