Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

7 големи и над 200 други събития за Европредседателството

отпечатай новината

08.08.2017 10:30 | Видян 7425 пъти

7 големи и над 200 други събития за Европредседателството

Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде „брюкселски базирано”, т.е. само около 200 от над 1300 събития ще бъдат у нас, а останалите ще се провеждат в столицата на Съюза. Това научи от ресорното министерство Гранд хотели. И такова число е абсолютно достатъчно, за да гарантира заетостта на гранд хотелите в София. Особено, като се има предвид, че в програмата са предвидени 7 големи събития на високо равнище, от които 2 – на най-високо равнище в нашата столица.

От срещите на върха едното е събирането на държавните и правителствените ръководители на всички 28 членки на ЕС, което във втория си ден ще включи и 5 техни колеги от Западните Балкани, кандидатсващи за членство в Съюза. Последното е българска идея, с която много се гордеем. Останалите големи събития ще бъдат Съвети на министрите, като единствено няма да председателстваме ресорната сбирка на първите дипломати. Иначе ще имаме основните съвети, сред които са правосъдие, земеделие, ЕкоФин – икономика и финанси и т.н.

Външното ни министерство, което се занимава с комуникацията на инициативите, ще отдели 30 аташета за съпровождане на ръководителите на делегациите, но за по-ниските нива няма предвидена специална грижа. Това означава, че те

ще разчитат в голяма степен на хотелиерите и техните възможности, свързани с консиажа – една непозната у нас важна професия

В този смисъл е важно да се каже, че засега държавата няма осигурени рекламни и други туристически материали за София и близката околност, нито конкретно планирани маршрути, стана ясно от проверката на Гранд хотели. Тази работа ще трябва да бъде свършена от хотелиерския сектор и, доколкото съществува, екскурзоводския – друга забравяща се покрай непрофесионалните безплатни гидове, а също твърде важна професия в туризма.

Общината също е на режим стенд бай относно движението на очакваните хиляди гости от 28 държави и армията еврочиновници. Културната програма, която пък прави ресорното министерство, също е далеч от „бойна готовност”, още повече след поемането на ръководството на НДК при третите кадрови промени на върха в конгресния център. Той е основно съсредоточие на председателството и домакин на конферентната дейност. Ремонът там закъснява с много и по признания на министъра по европредседателството Лиляна Павлова може и да не завърши до 1 януари 2018 г., когато поемаме щафетата от Естония.

Ниски цени за настаняване за оферирали някои букнати хотели

От Външно министерство коментираха, че това е голяма изненада, тъй като градовете – домакини често коригират в посока много нагоре котировките. Талин дори откри чисто нов и троен на досегашния Радисън, за да поеме търсенето покрай естонското председателство. Един хотел в самия център на нашата столица е дал 30 евро на легло, което е скандално ниско, но добре дошло за евробюджета, коментират чак в Брюксел, откъдето са били готови да платят за локацията и 4 пъти повече.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !