Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Ивайло Христов грабва приза Добри Чинтулов

отпечатай новината

12.09.2017 14:55 | Видян 1448 пъти

Ивайло Христов грабва приза Добри Чинтулов

Започналият творческия си път през далечната вече 1980-а година от сливенския драматичен театър актьор проф. Ивайло Христов е новият лауреат на националната награда на името на Добри Чинтулов. Изигралият над 130 роли в театъра и киното преподавател в НАТФИЗ и режисьор беше номиниран от Съюза на артистите в България.

Сред общо 9 имена на трима писатели, двама оперни певци, скулптор, двама артисти и композитор трябваше да направи избора си 13-членното обществено жури.

Призът, който се връчва на Димитровден, когато е празникът на Сливен, е сред най-старите и преживели превратностите на времето. Сред лауреатите му през годините са ярки творци Елисавета Багряна, Радой Ралин, Дамян Дамянов, Николай Хайтов и Светлин Русев. Той се дава на творци с високи художствени постижения и със значим принос за развитието на Града на стоте войводи и българската култура. Миналата година наградата бе присъдена на Ефимия Павлова, дългогодишен директор на тукашния куклен театър. Освен че получават барелеф с образа на Чинтулов и парична премия носителите получават привилегията имената им да бъдат изписани на специално място в дома-музей на автора на култовото „Стани, стани юнак балкански“.

Конкуренти на проф. Ивайло Христов бяха председателят на СБП Боян Ангелов, поетесата Петя Александрова, композиторът Пламен Джуров и актьорите Виолета Гиндева и проф. Ивайло Христов и оперните, певци Камен Чанев и Татяна Шиварова. В списъка са фигурирали още скулпторът Светослав Милев, чийто живот е неразривно свързан с художествената галерия „Димитър Добрович“и поетът Андон Бояджиев, далечен родственик на Чинтулов и автор на тритомника „Будна памет за Сливен“.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !