Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Стартира SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL – Изкуството на балните танци

отпечатай новината

04.10.2017 15:15 | Видян 1250 пъти

Стартира SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL – Изкуството на балните танци

Тази година в най-важното състезание от програмата на фестивала SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL – Изкуството на балните танци - Открития шампионат на София по ЛАТ за аматьори, за участие са се записали рекорден брой танцови двойки – 38, представители на следните държави: Франция, Англия, Италия, Дания, Гърция, Турция, Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния, България.

По традиция този турнир винаги е с високо ниво на конкуренция за първото място и в първите му две издания той беше спечелен от танцовата двойка Петър Даскалов – Зия Джеймс, които отново са се регистрирали за участие в турнира и ще се опитат за трети пореден път да спечелят шампионската титла . Както всяка година досега, с най-голям брой участници в турнира е Гърция и този факт има своето обяснение.

В нашата южна съседка изкуството на ЛА бални танци се радва на широка популярност, особено сред младежите и хората в зряла възраст. Там съществува широка мрежа от танцови школи и училища, които дават възможност на изкушените от магията на тези танци не само да усвояват техниката на изпълнение на танцовите стъпки и да усъвършенстват танцовите си умения чрез систематизирана система на професионално обучение и участия в състезания, но и да се социализират и забавляват, поддържайки един висок жизнен тонус и здравословен начин на живот. 

За първи път тази година ни гостуват и танцови двойки от Турция, Дания и Франция. Традиционно силните изпълнители на ЛАТ от Англия, Италия, Русия и Украйна отново са тук, както и нашите съседи от Румъния и Молдова, които в последните години също бележат успехи на танцовия подиум.

Откритият шампионат на София по СТ за аматаьори, въпреки сравнително неголемия брой участници в него с този в ЛАТ, вече трета година поред събира двойки предсатвители на световните сили в този танцов стил. Очевидно интересът на младите хора към занимания с ЛАТ е по-голям, както заради атрактивността и темпераментния им характер, така и заради популярната и съвременна хитова музика, на която те се изпълняват.

СТ (наричани още бални и европейски) са класически социален танцов жанр, създаден от европейски танцови учители (основно английски)  в началото на миналия век в Европа, на основата на появата и развитието на популярната по това време музика на Валс, Танго и Фокстрот. Стилът е единственият, в който двамата изпълните (мъжът и жената) са в непрекъснат контакт с телата помежду си, което прави изпълнението им особено вълнуващо и завладяващо, но в същото време и значително по-трудно от това на ЛАТ. 

В първите две издания на фестивала турнирът по СТ бе спечелен полседователно от представители на Украйна и Швеция, а тази година в борбата за първото място ще вземат участие за първи път и традиционно силните в тази дисциплина представители на Русия, които ще премерят сили с техните най-близки конкуренти на мождународния танцов подиум от Дания и Италия. Така че конкуренцията и качеството на танцовите изпълнения и в ЛАТ, и в СТ на софийския ни подиум, отново ще бъде на световно ниво и ще заслужи вниманието и аплодисментите на изкушената от тяхното изкуство българска публика.

Интересът към събитията, включени в програмата на фестивала расте с всяка изминала година и за наша радост като организатори можем да се похвалим, че тази година, с помощта на нашите спомоществователи, партньори и меценати успяхме да реализираме една мечта за всеки български любител на изкуството на балните танци - официални гости на SOFIA OPEN 2017 ще са седемкратните и настоящи световни шампиони за професионалисти в ЛАТ, световните супер звезди – Рикардо Коки и Юлия Загоруйченко (САЩ).

Това е и най-високо титулованата танцова двойка в света на балните танци, която е представяла своето изкуство пред българска публика. Те ще зарадват своите български фенове представяйки им уникалното си 5-танцово шоу на живо в прекрасната зала ЕФЕ на хотел Маринела по време финалите и Гала вечерта на победителите във фестивала, която ще се проведе на 21.10.2017 от 20.00 ч. Всички билети за това уникално за културния живот на столицата ни събитие се разграбиха веднага след пускането им в продажба и местата в залата се оказаха недостатъчни, за да отговорят на огромния интерес на изкушената публика.

Вторият ден от фестивала включва в програмата си състезания за танцьори и танцови двойки от всички възрастови групи, които тепърва започват пътя си на състезатели в тези атрактивни танцови стилове. Вдъхновени от майсторството на свойте по-опитни колеги, участващи в основните състезания на Открития шампионат на София в предишния ден, те ще демонстрират и своите танцови умения в състезания за 2 и 4 танца от програмата на ЛАТ и СТ пред авторитетната международна професионална съдийска комия на Световния Танцов Съвет. Участието им в тях е не само пракрасна възможност да подложат на оценка от световно известни специалисти постиженията си в това изкуство, но и своеобразен трамплин за тяхното успешно бъдещо развитие като висококласни изпълнители.  

Образователната програма на фестивала, която е открита както за всички участници във фестивала, така и за негови гости, включва 2 работни семинара - по ЛАТ и по СТ. Те ще се проведат след приключване на всички състезания от програмата и ще дадат възможност на участниците, както за своеобразна равносметка на постиженията им, така и за получаването на изключително ценна професионална информация за тяхното успешно бъдещо развитие. Тази година семинарите се радват на огромен интерес и заради факта, че за първи път основни лектори в тях ще бъдат световни щампиони и звезди – Рикардо Коки, Юлия Загоруйченко, Окасна Лебедев в ЛАТ и Джон Ууд в СТ.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !