Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Мъжът, какъвто е разкрива всичко за силния пол днес

отпечатай новината

02.11.2017 14:00 | Видян 773 пъти

Мъжът, какъвто е разкрива всичко за силния пол днес

В „Мъжът, какъвто е“ изпод майсторското перо на Дейвид Сàлаи пред читателите се разгръщат историите на деветима мъже в девет различни части от Европа. Всеки от тях е в различен етап от живота си, бягащ от собствените си демони и търсещ собствения си път нанякъде, далеч от дома.

Сборник с разкази или роман? Критиците спорят ожесточено за жанра на книгата, но са единодушни – творбата е майсторско литературно постижение. Тя е проникновено изследване на основния въпрос, който споява в едно деветте различни истории в нея – какво е да си мъж в началото на ХХI век. Написана е с жив, богато нюансиран език, чийто задъхан ритъм увлича читателя.

Пътешествието из цяла Европа и навътре в душевния мир на многоликия съвременен човек доставя огромна наслада. Деветимата мъже са от различни поколения, на различни етапи от живота, но са устремени към едно. Независимо дали се намират в предградията на Прага, в богато алпийско село или в евтин кипърски хотел, те се опитват да усетят какво означава да бъдеш жив тук и сега.

Събирайки драматичните нюанси в съдбите им, привидно отделните разкази в „Мъжът, какъвто е“ създава цялостен портрет, който показва мъжът днес на терена на глобална Европа. И така тези девет живота формират един гениален роман от нов вид, в който Дейвид Салаи очертава съвременния човек. Битието на героите е трудно и смущаващо, често порочно и комично.

Салаи описва с изключителна емоционална проникновеност всеки от героите си - от работника, през самоуверения и колежанин и неудачника на средна възраст до руския олигарх. Те са смешни и апатични, шокиращи и презряни, жизнерадостни и тъжни, копнеещи за любов. В блестящо замислената книга централният образ във всяка глава е все по-възрастен и дистанциран, а това, което узнаваме за него, е все по-въздействащо. Авторът има унгарски корени, роден е в Канада (1974 г.) и израства във Великобритания. Зад гърба си има няколко романа.

Носител е на множество литературни награди и е включен в списъка на най-добрите млади английски писатели на сп. „Гранта”. „Мъжът, какъвто е“ донесе на Салаи няколко приза и номинация за престижната награда „Букър“. Романът бе обявен за Книга на годината за 2016-а от шест авторитетни английски издания, сред които „Спектейтър”, „Дейли Телеграф”, „Обзървър”.

„Това е най-доброто, излязло изпод перото на съвременен английски автор. Най-голямото му постижение е литературното майсторство, проявяващо се в категоричен отказ от всякакви клишета и несръчни измислици. Стилът на Сàлаи е виртуозен“, пише „Гардиън“. „Мъжът, какъвто е“ на българския пазар с логото на издателство „Милениум“ в майсторския превод на Владимир Молев.
 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !