Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Тео Ушев тръгва на анимационно турне

отпечатай новината

16.11.2017 13:29 | Видян 1518 пъти

Тео Ушев тръгва на анимационно турне

Да представи някои от най-добрите си филми и да разкрие тънкостите в анимацията на турне – с това ще се заеме българският режисьор, базиран в Канада, Теодор Ушев. Жокер за творческата си обиколка даде самият той, а сред хората, получили вече шанса да се срещнат с него, имаха феновете му във Ванкувър. Опашки за билети, бурни аплодисменти и изграждането на

своеобразен мост между Запада и Изтока в сферата на изкуството белязаха лекцията на Ушев в канадския град.

Само преди дни номинираният за „Оскар“ режисьор грабна поредната си награда със „Сляпата Вайша“. Заглавието, което подсигури място на Ушев в редиците на Американската филмова академия, бе отличено и на международния 360 Film Festival в Париж. То се състезаваше в своята VR версия (с добавена реалност), тъй като именно технологичните прояви във филмовото изкуство са основният фокус на форума.

„Сляпата Вайша“ спечели сърцата на киноманите и в Тексас.

Тя се завъртя в салоните като част от програмата на феста 24fps, който се провежда всяка година в градчето Абилене, откъдето Ушев също си тръгна с награда. Междувременно българският аниматор вече акостира и в Япония. Там той изнесе лекция в университета по изкуствата в Токио, а доволните студенти му се отблагодариха с вечеря.

След добрите отзиви за „Сляпата Вайша“ от тазгодишните оскари Тео получи покана за работа в големите студиа Dream Works и Sony Pictures. Въпреки мащаба на компаниите обаче той отказа. “Там не те хвърлят направо на големите филми. Рисуваш първоначално някакви кадри. Няма как да се откажа и от „Физика на тъгата”, която отново разработваме заедно с писателя Георги Господинов”, обоснова решението си Ушев.

Междувременно българинът работи и по първия си игрален пълнометражен проект. „Пумпал“ е вдъхновен от едноименния роман на Владислав Тодоров, а клапата му ще щракне догодина. Сред страните, чиито комунистически монументи Ушев иска да включи във филма си, са още Румъния, Македония и Сърбия. За да придаде магически нюанси на шокиращи места, сред които и паметника на Бузлуджа, режисьорът ще анимира 25 минути от лентата.

Източник: monitor.bg

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !