профили

Александра Братанова

Александра Братанова

Рождена дата: 23.09.1950
Пол: Жена

Жените, които се казват Александра, мразят да им викат Сашка. Една Александра обаче е превърнала галеното име в своя марка. Сашка Братанова е едно от най-красивите лица от соцекрана. Тя става известна още като студентка във ВИТИЗ. Когато родената край Дунав, но от дете израсла в София е на 20 години, двете с Мая Драгоманска – друга забравена звезда от златните години на българското кино, влизат в момичешките образи от юношеския филм „Петимата от Моби дик”.

За изпълнителите на главните роли – както за двете девойки, така и за момчетата – Ириней Константинов и Мариус Донкин, полетът към звездите е открит. Стартът е летящ. Ужасът е обаче, че както и за изпълнителите в други култови филми от онова време „Козият рог” успехът на продукцията се оказва проклятие. Всеки от тях постига успех и големи роли, но никога не влиза в актьорската „А-група” и в края на кариерата си се оказва с известно име, но със скъсани джобове. Достатъчно е да припомним за Мариус, който след ролята на Симеон Велики в „Златният век” стига дотам да няма покрив над главата. Но разказът ни е за Сашка Братанова...

Втората й голяма роля, която идва веднага след „Петимата от Моби дик”, е на плахата ученичка Марияна от „Момчето си отива”, която цял филм ходи след Филип Трифонов, докато той въздиша по Невена Коканова и Елена Райнова, но накрая открива любовта в момичето от своя клас. Невинният романтичен финал на двамата млади артисти и песента в изпълнение на героя ни от миналата серия Борис Гуджунов и Мими Иванова правят филма любим на публиката вече 43 години.

Апропо, житейските романи на Фипо и Сашка също си приличат. Докато той ходи с Ирен Кривошиева, тя пък е  с Рашко Младенов. Нейното обаче е много по-интересно. Защото докато е гадже със свирещия артист, двамата заедно репетират под режисурата на неговата ... жена Маргарита Младенова. Явно са били в професията, защото отчаяната съпруга Грети не надушва връзката.

Твърди се, че не е разбрала дори при раждането на двете близначки Вяра и Надежда, които се появяват като плод от любовта на артистите. Сигурно така е било, след като таткото признава дечицата едва, когато са на 4 в годината 1990 г., когато страстите в България бушуват. Малко по-късно театралната гилдия е разломена, след като част от трупата на общинския театър „София” избира свободата – минава отвъд Перловската река и основава нова сцена „Зад Канала”. Едно от най-ярките имена, подкрепили реформата е Сашка Братанова. За благодарност, недълго след това, съвсем млада и доста преди законовата пенсионна възраст, тя е изхвърлена на улицата. Сама жена с две малки деца тя става жертва на театралната реформа в най-гадните години на прехода в средата на 90-те. Но характерът я спасява. Двете с нейната посестрима по съдба – също актриса, също родила дете на женен мъж и също на артист, само че на Йосиф Сърчаджиев, Пепа Николова е изгонена от Сатирата. Двете бивши кинозвезди, които са се срещнали в култовия филм „Най-добрият човек, когото познавам” си правят собствен спектакъл и ръшкат из родината. Нямат друг избор, ако искат да изхранват рожбите си.

Иначе Сашка не спира да ходи по кастинги. Когато не я вземат и за статистка в чужда продукция – а българското кино още не е живнало, се препитава дори с чистене на входове. Но успява не само да изхрани, но и да изучи близначките. Налага се дори нещо страховито за всяка жена – особено вече на възраст. Сашка продава хубавия си апартамент и заживява при майка си. Когато й потръгва в кариерата преди няколко години – първо снима успешна реклама, после взема роли в няколко филма – включително сериали на бТВ – от „Тя и той”, през „Стъклен дом” до „Къде е Маги”, губи своята родителка. Която пък на младини дълго я съветва да не се хваща с артистичната професия, понеже нямала качества за нея.

Животът на Сашка минава да се докаже пред майка си – потомка на горд белогвардейски офицер и съпруга на военен композитор и диригент. През 70-те само за 9 години тя прави 14 филма, като все е в значими роли. Освен „Петимата от Моби дик”, има и „Петимата от РМС” в биографията си. Освен „Момчето си отива” има и обратна роля – на бунтарка в „Пет диоптра далекогледство”, където отново си партнира с Георги Парлцалев, с когото са и в „Сиромашко лято”. Също като в Холивуд, и в Бояна кариерата на много хубави лица навлиза в тупик след 30-ата им година. Същото се случва и с миловидната Сашка – първо има 3-годишна пауза, после 3 филма и после нова 4-годишна пауза до 2 нови филма през 80-те години, която е наложена от раждането и отглеждането на близначките на актрисата. Останалото вече го разказахме!

отпечатай новината

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

04
Andie 06.05.2016 17:03ч.

I dont do Christmas but always make birthdays special instead, so I am looking for a WII for my 30 something daughter (she has been begging) and I almost found one, but I am on the hold list now. Her BD was the 28th, so she will maybe get an unitabhdry gift.

03
Rosie 06.05.2016 11:13ч.

Hi Justin,i have downloaded Direct3DHook_2011-03-14.zip and according to your post to run the TestScreenshot, it can display the GUI,i use PaMlolaxOcclusianrapping.exe for example which is belong to directx sample,input ParallaxOcclusionMappinginto the EXE name of direct3d application ,then click inject,the program is died.i dont know why ? can you tell me when i enter the GUI ,how can i use the GUI to screeen capture http://jdwiyw.com niiscx [link=http://ltwlbmjcq.com">ltwlbmjcq[/link">

02
Gerri 03.05.2016 20:28ч.

Howdy! This article could not be written any better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He coltlnuainy kept talking about this. I am going to send this post to him. Pretty sure he’ll have a great read. Many thanks for sharing!

01
Jacey 03.05.2016 14:55ч.

Clear, infmroative, simple. Could I send you some e-hugs?