Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Отбелязват с акция Световния ден за борба със СПИН

отпечатай новината

27.11.2017 14:06 | Видян 945 пъти

Отбелязват с акция Световния ден за борба със СПИН

Първи декември е Световният ден за борба с ХИВ/СПИН. През последните години се превръща в един от най-успешните възпоменателни дни в световната история.

Признат е и се отбелязва в около 200 държави по света. Целта му е да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН. А именно: свеждане до минимум на новите случаи на ХИВ-инфекция, нулева дискриминация към хората, живеещи с ХИВ и нулева смъртност, свързана със СПИН.

На 1-ви декември в Paradise Center от 17:00 часа до 21:00 часа екип на LOVEGUIDE и доброволци от клуб С.У.П.Е.Р. на възраст между 15 и 19 години от различни софийски училища ще проведат информационна кампания.

Ще ги познаете по червените тениски и от тях ще разберете какво е ХИВ/СПИН, как и къде да се изследвате, как можете да се заразите и най-важното – как да се предпазите. Младите доброволци са обучени от LOVEGUIDE и Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве по метода „връстници обучават връстници“.

Те вече са достоверен източник на информация за своите приятели и познати по темите на сексуалното здраве. Освен знанията за ХИВ/СПИН, други сексуално предавани инфекции, промените през пубертета, методите на контрацепция и безопасния секс, те вече са придобили и умения за изграждане на екип и ефективна комуникация.

Мислим си, че ХИВ е отживелица, болестта на 80-те, че на нас няма да ни се случи, че всичко ни е ясно. Но излиза, че не е точно така.  90% от новите случаи на ХИВ–инфекция в България са се заразили по сексуален път.

Това сочат данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването. За първите 5 месеца на тази година има открити нови 82 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 556, а всеки месец има новооткрити.

Това е статистиката само за хората, които са се тествали. Проблемът с вируса на ХИВ е, че няма отчетливи симптоми и човек, който е носител най-вероятно изглежда съвършено здрав.

Той може да носи инфекцията с години преди да влезе в последната фаза – СПИН, когато вече имунната му система е разрушена и организмът не може да се справи със заболявания, с които здравото тяло няма проблем. Едва тогава вече има категорични симптоми. Затова съветът е – ако не се изследваш заради себе си, направи го заради тези, които обичаш!

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !