НАЙ-НОВИ
Маколи Кълкин за бащинството и...
Маколи Кълкин откровено разказа колко важно значение е...
Италианската прокуратура погна Васил...
"Ще върне всичко"! Тези думи на италианската прокуратура...
Ловците на храна откриват мекотелите и ракообразните по време на пости
07.12.2017 15:47 | Видян 1769 пъти
Първата спирка на „ловците на храна“ ще бъде село Горни лом при леля Ветка, за да научат повече за историята и културата на торлаците. Според едни историци те са били погранично население, което е изграждало високи и обли наблюдателници, от които произхожда името им. Според други са били номадско племе, живяло в колиби „там, където планината докосва небето, там, където започва безкрая“.
Освен любопитните истории за занаятите и предпочитанията на торлаците, Chef Токев ще научи и рецептата за пълнените им, постни чушки. Три стръка праз се нарязват на ситно и се запържват, към тях се добавя малко вода и сварен фасул, овкусен с джоджен, чубрица, сол и орехи. Със сместта се пълнят сушени червени чушки, които се запичат в намазнена тавичка за 10-тина минути.
Любезната домакиня ще разкаже и как приготват „търкан компир“ – смачкани варени картофи се запържват с праз в тигана, а към тях , вместо мляко, се добавя вода, за да се получи каша. Пърлените чушки по торлашки се пържат в силно сгорещено олио, осоляват се и се сервират като чипс. Докато ястията се готвят, Събин ще посети село Чупрене и баба Кевка, за да донесе на журито на MasterChef и прословутата ѝ „разтакана“ баница.
Ловците на храна ще опитат прясната и царска туршия на леля Витка с чаша от домашното ѝ червено вино, а за десерт домакинята ще им поднесе „крем баница“ по стара рецепта.
Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят Чипровския манастир – най-старият във Видинска епархия, и отец Спиридон, за да научат църковни обичаи за Коледните пости. Създадена през Х век, обителта е разрушавана 6 пъти, а стотици знатни родове са намерили гибелта си на нейна територия. Унищожени са килийното училище и библиотеката, но манастирът е съхранил десетки рецептурни книги от стари времена.
Отец Лазар ще предизвика Chef Токев да издои крава, за да разбере каква е рецептата за монашеското сирене, а отец Спиридон ще демонстрира постна празнична супа с октопод от Света гора. Според божия човек всички мекотели и ракообразни са допустими по време на пост, а храните могат да бъдат както вкусни, така и разнообразни.
Октоподът се сварява с оцет и вино и се нарязва на ситно. 3 глави стар лук се накълцват и се запържват с няколко скилидки чесън, прибавя се зелен фасул, бульонът от октопода, сол, черен пипер, доматено пюре, магданоз и сушени домати, а когато се съставките омекнат се добавя и октоподът.
В периода на отдаване и пречистване журито на MasterChef ще приготви на монасите своя модерна интерпретация на ястие с октопод като запече един картоф, запържи сварен октопод с праз лук, люта чушка и натрошена сушена чушка.
Сместта ще овкуси с кора от лимон и див риган. Chef Токев ще намачка сърцевината на сварения картоф, ще прибави олио от жълт кантарион и сол, а след това в кората от картофа ще аранжира овкусената сърцевина и сместта от праз и октопод. Като завършек на ястието, кулинарят ще добави нарязана на тънки кръгчета земна ябълка и цветове от риган.
Къде се карат ски в Северозападна България, за какво използват местните земната ябълка, може ли Chef Токев да разпалва печка на дърва и защо сирената от сурово мляко са по-скъпи от тези с пастьоризирано? Как с молитва се постига перфектен вкус на ястията, закусват ли монасите и за какво използват дивия риган, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в Ловци на храна по bTV.
svejo.net
facebook.com
свързани новини
Андре Токев и Събин Ранков опитват автентично родопско чеверме
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай

Няма коментари към тази новина !
