Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Почина световноизвестният британски физик Стивън Хокинг

отпечатай новината

14.03.2018 11:00 | Видян 1722 пъти

Почина световноизвестният британски физик Стивън Хокинг

Британският физик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст, съобщи The Guardian, цитиран от БЛИЦ. Тази информация е потвърдена от семейството му.

"Ние сме дълбоко натъжени от кончината на баща ни", съобщиха децата на Хокинг - Люси, Робърт и Тим. Хокинг получи световна известност след като през април 1988 г. бе публикувана неговата научнопопулярна книга Кратка история на времето. Преведена е на десетки езици и е публикувано в общ обем от повече от 10 милиона екземпляра.

Ученият обръща голямо внимание и на такива актуални проблеми за човечеството като глобалното затопляне, състоянието на околната среда и социалното неравенство. Основната научна дейност на Хокинг е свързана с описанието на излъчването на черна дупка.

Той изказва хипотезата, че черните дупки с малка маса губят енергия, излъчвайки в своя хоризонт и в крайна сметка "умират". Физикът прекарва по-голямата част от живота си в инвалидна количка.

Симптомите на амиотрофичната латерална склероза, която впоследствие води до парализа, започва да се проявява в Хокинг в началото на 60-те години, когато е бил на възраст над 20 години.


автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !