Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Спилбърг призовава: Играч първи, приготви се

отпечатай новината

30.03.2018 10:19 | Видян 1335 пъти

Спилбърг призовава: Играч първи, приготви се

Носителят на „Оскар“ разнищва подводните камъни в неспиращото се развитие на технологиите

Комбинация от екшън и фантастика, доближаващи се по тематика до заглавие, което първосигнално бихте препоръчали единствено на тийнейджърите в обкръжението си – това е новото попълнение във филмографията на култовия режисьор Стивън Спилбърг „Играч първи, приготви се“. Авторът на „Списъкът на Шиндлер“ и „Вестник на властта“ се заиграва с представата си какво бъдеще ни очаква след сякаш неспирното развитие на технологиите.

„Играч първи, приготви се“ ни отвежда в 2045 г., когато реалният свят е деградирал до нивото на една пустиня, а „спасение“ от нея хората намират във виртуалното пространство. Дигиталният свят, служещ като авариен изход на мнозина, носи името Оазис. Разработен е от гения Джеймс Холидей (Марк Райлънс), който след смъртта си завещава огромното си състояние и пълния контрол над творението си на победителя в състезание от три етапа, проектирано специално за да намери достоен наследник.

Сюжетът се завърта около тийнейджъра Уейд Уотс (Тай Шеридън), който побеждава в първото ниво на въпросното съревнование, или иначе казано - Великденския лов на съкровища. Той и приятелите му – известни още като „Големите пет“, се втурват в една фантастична вселена на открития и опасности, за да спасят както Оазис, така и своя истински свят.

„Това е моментът да избягате в един виртуален свят, в който можете да живеете необикновен живот чрез вашия аватар. Всичко, от което се нуждаете, е въображение, и това може да ви отведе далеч в Оазис. Когато обаче избягате от реалността, вие също така по някакъв начин се отделяте от всеки истински човешки контакт. Историята е забавна, но повдига и социални въпроси“, категоричен е Спилбърг.

Именно в тези повдигнати теми за отношението между хората и за ролята на технологиите в живота ни (според Спилбърг не е далеч времето, в което пицата ни ще бъде доставяна от дрон – б.а.), се корени истинското съкровище на „Играч първи, приготви се“. А търсенето на отговори определено няма ефекта на приспивателно след полунощ дори за по-възрастната аудитория. Глътка свежест ни вдъхва и актьорският състав във филма, членовете на който, изненадващо за подобен тип проекти, не са преекспонирани предварително до безумие. „Играч първи, приготви се“ е създаден на базата на едноименния бестселър на Ърнест Клайн и може да бъде гледан в българските кина от утре.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !