Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Кейт Бланшет поведе 81 жени на протест в Кан

отпечатай новината

14.05.2018 11:19 | Видян 1690 пъти

Кейт Бланшет поведе 81 жени на протест в Кан

Носителката на „Оскар“ Кейт Бланшет се включи в протестния марш на жените, работещи в киноиндустрията, който се проведе в рамките на филмовия фестивал в Кан. Тази година австралийската актриса застава начело на журито, връчващо заветната „Златна палма“, като призова за равно заплащане между половете.

„Жените не са малцинство в света. Въпреки това настоящото състояние на индустрията показва обратното“, каза от прочутите стъпала в Кан Бланшет.

Общо 82 жени се включиха в марша. Цифрата не е случайна – точно толкова дами са влизали в надпреварата за „Златна палма“ през 71-годишната история на фестивала в Кан. Само две – французойката Анес Варда и новозеландката Джейн Кемпиън, са я печелили. За сравнение, възможност да грабнат наградата са получили общо 1688 мъже.

Организаторите на фестивала също подкрепиха протеста. Директорът на форума Тиери Фремо даде заявка, че ще се търси необходимото полово равенство в комисиите, определящи конкурсните програми. „И все пак тук оценяваме филмите според тяхното качество“, обясни още той.

Сред останалите звезди, които се обявиха против половата дискриминация в киноиндустрията на протеста в Кан, бяха Салма Хайек, Кристен Стюарт, Джейн Фонда, Марион Котияр и др.

Източник: Monitor


автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !