Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Скритите букви – новите места за четене в града

отпечатай новината

22.05.2018 10:33 | Видян 1617 пъти

Скритите букви – новите места за четене в града

Проектът „Скритите букви“ на Фондация „Прочети София“, който вплита в обща идея поезия, типография, градска среда и създава нови места за четене в столицата, стартира утре от 19.00 ч. в Музея за история на София (Централна минерална баня). До 28 май ще бъдат поставени 12 оригинални пейки с формата на буквите от кирилицата (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), без графичен аналог в латиницата и гръцката азбука.

Дизайнът е на художника Кирил Златков. В идните дни ще бъде активна и карта, която ще обозначава местата, на които са поставени пейките.

„Скритите букви“ са нови, тайни, литературни кътчета в града, места за четене или просто за тишина. Добре прикрити в центъра на града, те ще могат да бъдат намерени из паркове и градини, по мостове и във вътрешни дворове, на неочаквани проходи, извън шума и „по ръба“ на обичайните туристически маршрути.

Прикрити в центъра на града, пейките ще очертаят и своеобразен маршрут от някои от най-интересните и значими имена в съвременната българска поезия като Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. При всяка пейка ще бъде поставено по едно стихотворение вдъхновено, посветено или въображаемо свързано с дадена буква.

„Идеята в основата на „Скритите букви“ се роди през 2012 г. около събитията на пловдивския фестивал „Отец Паисий“, в който тогава участвахме с изложба и лекция за българската форма на кирилицата. Заедно с Илия Груев обсъждахме колко забавно и интересно би било да свържем историята на улицата „Отец Паисий“ и историята на българските букви. Представяхме си как докато хората се разхождат из улицата, виждат букви на изненадващи места. Говорихме колко хубаво би било да се организира издирване и събиране, в което хората да участват активно, за да намерят определена буква. Аз имах известен опит с акцията по „осиновяването“ на буквите, които настанихме в Зоопарка в София.

През 2017 г. Тодора Радева допълни идейната връзка между литературата и града. След редица перипетии действителната форма на инициативата се превърна в букви пейки, разположени на удобни места за четене. Все пак, няма как човек да нахрани врабчетата, сядайки в нищото. Четящият човек е най-често седящият човек“, разказва Кирил Златков.На самия празник 24 май от 12.00 ч., с начална точка Музея за история на София, ще се проведе първата Литературна разходка по пътя на „Скритите букви“. Неин водещ ще бъде Александър Шпатов от Сдружение за градски читални, създатели на Литературната карта на София. Поредицата градски турове ще включва истории за града и литературна София, като разказ за Арменското кафене и легендарната сладкарница „Цар Освободител“, за убитите софийски книжари, за книжарницата на легендарния Тодор Чипев, за чуждестранните писатели, свързани с града, но и за съвременните форми на представяне на литература в него.

Няколко дни преди официалното начало на проекта архитект Анета Василева, художникът Кирил Златков, кураторът Владия Михайлова, Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио „Комплект“ обсъдиха „Случая „Скритите букви“ и други намеси в градска среда“. Сред основните теми, върху които се фокусира разговорът, бяха какви временни и постоянни намеси са възможни в града, какво е отношението на институциите към провокациите в градска среда, как творците взаимодействат със законите и администрацията, къде се намираме спрямо световните тенденции за намеса в градската среда, може ли средата да развива критично мислене и да създава активни граждански позиции, дали институционализацията на изкуството помага или пречи на обществото.

Проектът „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за българското председателство на Съвета на Европейския на Национален фонд „Култура“.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !