Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Isa Begov Hamam Boutique Hotel 556 години история или как вакъфствоtо прави хотел

отпечатай новината

13.07.2018 15:05 | Видян 5794 пъти

Isa Begov Hamam Boutique Hotel 556 години история или как вакъфствоtо прави хотел

Isa Begov Hamam Boutique Hotel няма да ви се стори толкова импозантен, колкото очаквате, когато си мислите за сграда на 556 години. Освен през последните 3, винаги е била Хамам или градската баня на Сараево.

Много по-малка от нашата в София, тя дава ясна представа какво бихме могли да направим с паметника на културата в своята столица, ако мислехме туристически като босненците за своята.
Сградата е разположена досами крайбрежната улица и между два от нейните най-важни мостове. Единият води пряко към сърцето на стария град в ориенталски стил, докъдето са стотина метра по моста и оттам, колкото пренеците по мрежата от тесни малки улички. Само направо е прочутата чешма в центъра му, до която са не повече от 5 минути бавен ход.

А другият мост недалеч от хотела е Латинският, който след завземането на града изцяло от мюсюлманите след войната от 1992-95 година е върнал османското си име. Това е именно мястото, където Гаврило Принцип стреля по австрийския престолонаследник и това дава старт на Първата световна война.

Изобщо, крайбрежната улица е прекрасно място за разходка в Сараево, комбинираща архитектурата от австрийския протекторат в края на 19-и век със соцстила от ерата на Тито, когато Босна е част от Югославия и дори беше нейна витрина – стана столица на зимните олимпийски игри през 1984 г. Още нещо, по което градът си прилича със София – неговата планина с изненадващото име Румъния започва буквално от центъра – дели ги само един завой от зданието на прекрасната градска и национална библиотека и започва изкачването към зимните писти и олимпийските обекти.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !