Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Неочаквани признания от Камен Алипиев...

В „Моето ново Аз“ ще проследим трансформацията на една...

6% спад в рейтинга на Борисов за месец

отпечатай новината

12.09.2018 11:31 | Видян 1654 пъти

6% спад в рейтинга на Борисов за месец

Събитията от последния месец сериозно са ударили върху авторитета на управляващите. На практика всички представители на управляващите (без столичния кмет Йорданка Фандъкова) бележат сериозен спад в обществената си популярност. Най-сериозен е ударът върху премиера Бойко Борисов.

За един месец той е загубил 6% от личния си рейтинг, следван от Волен Сидеров (- 5 %); Томислав Дончев (- 5 %); Цветан Цветанов (-3 %). Това показват резултатите от изследване на агенция "Медиана", проведено от 1 до 8 септември сред 1006 души по метода Facе-to-face интервю.

Спада и общата оценка на работата на кабинета (Среден - 3.29). Само за три месеца хората, които считат, че е добре правителството да изкара пълен мандат, са намалели с близо 10 на сто (6% за последния месец). Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за управляващите (37%) и желаещите то да си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто. (При 20% преди три месеца).

Намаляват оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще. Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период, анализират социолозите.

На този фон не се наблюдава драстично разместване на електоралните нагласи. ГЕРБ губи един процент от електоралната си подкрепа, но все още води пред основния си политически опонент (БСП) с 3,5%.

Кризата във властта от последния месец (и острите пререкания на Волен Сидеров и Валери Симеонов) най-сериозно е ударила Обединените патриоти. Те са загубили над 3% от електоралния си потенциал в рамките на месец. Воля продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори и непредвидимо. В този смисъл твърденията, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото, обобщават от Медиана.

Източник: dir.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !