Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Гърция и Македония признаха, че се учат от нас в спатуризма

отпечатай новината

27.09.2018 17:19 | Видян 1088 пъти

Гърция и Македония признаха, че се учат от нас в спатуризма

Туризмът иска почивки и хранене с ваучери

Щом 260 млн. лв. могат да се дават на чуждите вериги, защо не и на българския бизнес за рекреация

Ваучери за здравна превенция да могат да бъдат използвани от българите за почивка и хранене в ресторантите, както се ползват талоните, с които мнозина си купуват храна в хипермаркетите – годишната им стойност е 260 млн.лв. Това е едно от предложенията на Петия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се проведе на 26 и 27 септември – Международният ден на туризма, в Гоце Делчев и Огняново. Идеята за съвсем малка, но толкова важна за подкрепа на малкия и средния бизнес у нас поправка в Наредба №7 се покрепя от Министерството на туризма, обяви на конференцията заместникът в институцията Ирена Георгиева.

Туристическото ведомство се опитва да помогне и за спирането на нелепата идея болниците да използват първостепенно спа ресурса, което Министерството на здравеопазването, известно със своята некомпетентност, многократно доказана в практиката, предлага посредством промени в нормативната уредба, пробутвани и от не по-малко неадекватното напоследък Министерство на околната среда и водите.

На конгреса беше отбелязано нарастващото място на спатуризма, който променя досегашната сезонност на отдиха у нас. През 2017 г. вече делът на лятото е 44%, като есента изпреварва зимата – 23,3 срещу 18%, отчита доц.д-р Румен Драганов. Той още веднъж призова за онова, което 19 минути настоява от години – нормална туристическа статистика, която да използва международните стандарти за турист, както и да отчита българските гости в местата за настаняване, което до момента не се прави.
Гостуващата на конгреса Чила Мезоси – главен секретар на Европейската СПА асоциация подчерта, че в нейната родина Унгария има 77% бум на вътрешния туризъм, като 22% е делът на уелнеса от приходите на индустрията на гостоприемството. Президентът на организацията Тиери Дюбоа оцени като много модерни българските спацентрове, както и комбинацията от винен и лечебен туризъм в хотела – домакин Ува Нестум в Гоце Делчев.

Кметът на града Владимир Москов и на съдомакина – община Гърмен Минка Капитанова, представиха своите дестинации, които работят в хармония и предлагат не само балнеология с минералната вода на Огняново, но също уникалния античен град Никополис ад Нестум, приказните исторически и архитектурни чудеса Лещен, Ковачевица, Делчево, но и природни чудеса като човешките глави от скали на Градище, композицията от камък Сватба, Козия камък и още много места с огромен потенциал.  

Съчетанието на античните останки с термолечението беше основен акцент в експозето на Тобиас Билещайн, който ръководи проекта Римските СПА дестинации в Европа и акцентира върху брандирането и ко-брандирането като начин за привличане на туристи в нарастващата конкуренция в сектора.
Гостуващите съседи: Маркос Данас – главен секретар на Гръцката асоциация на общините с термални извори и Николчо Илиев – кмет на община Кочани и шеф на сдружението на градоначалниците от Източна Македония, признаха, че се учат и се опитват да догонват България в областта на спатуризма, като ни канят и за инвестиции при тях. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !