Ваня Червенкова с разтърсващи думи за...

Днешният ден е много специален за Ваня Червенкова и със...

Пази се от живите мъртви със световна...

На виртуален панел за „Пази се от живите...

Кой уби Виктория?

отпечатай новината

08.10.2018 15:05 | Видян 2136 пъти

Кой уби Виктория?

В събота, на изпращане от панихидата на приятел, който ми беше като брат, майка му ме изпроводи с думите: "Чета вестника всеки ден и съм много притеснена за теб, да не ти сторят нещо с такива истини, дето разкривате". Успокоих я, че вече 2 години се опитват да убият 19 минути чрез незаконни поръчкови ревизии на НАП, но няма да успеят, също както не успяха да го направят по същия път през 2009-2010 г. Както не убиха и медиите на другите колеги, които не мълчат и заради това ги подлагат на изпитание с институции - бухалки, в каквито превърнаха за 9 години всички "органи" у нас.

Нямаше как да зная, че по същото време - посред бял ден, в сърцето на дунавската столица на България, нейния пети по големина град Русе, роден за вицепремиера по сигурността, пребиват, изнасилват и отнемат живота на журналист - Виктория Маринова.

Значи арестът на колегата от Биволъ, гостувал в последното предаване на убитата 6 дни по-рано с разказа за заличаваните с огън следи от далавери за милиони в Министерството на земеделието, не бил върхът на наглостта на властта. А така си мислехме не само ние, но и колегите от Вашингтон Пост, Ню Йорк Таймс, FOX, Ройтерс, които се погнусиха от случая и го отразиха надлежно, включително опитите на МВР да лъже, въпреки писмената заповед за задържане, че не го е осъществявала.

Случаят с Вики от Русе попадна на още повече места: в ВВС и Гардиън, в CNN и Вашингтон Пост, във Фигаро, в Катимерини и Льо Паризиен, в Ил фатто куотидиано, Ел Паис, Билд, Велт и във всички румънски медии, къде ли не още, че даже предизвика възмущението на лидерите на политически групи в Европарламента като Манфред Вебер от майката на ГЕРБ - ЕНП и Ги Верхофстад от майката на ДПС - АЛДЕ, изразено в специални послания. Навсякъде е описан по един и същи начин: убийство на журналист, разкриващ корупция с еврофондове в българските институции.

Това каза по темата и еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова, която неведнъж е изразявала недоверието и недоволството си от липсата на всякакво желание на българските власти поне да демонстрират някакво желание за справяне с престъпността, липсата на справедливост и корупцията. А уж искат да влизаме в Шенген и Еврозоната, където съвсем логично не щат да ни пуснат.

За това свидетелства и искането на Европейската комисия за международен надзор над разследването. Това е повече от жълт картон за новия министър на вътрешните работи, който преди това беше главен секретар на МВР не от нас или от някого в България, а от Брюксел.

Така за България не се е писало и не се е говорило никога. Срам ме е за моята родина!

Сигурно се пише толкова, защото е прекрачена някаква червена линия на безкрайното търпение! 63% срив на инвестициите, отчетен от БНБ за първите осем месеца на тази година, е икономическият показател за същото.

Отсега прогнозирам, че каквато и версия да се опитат да защитят разследващите като финална, никой няма да им повярва - нито у нас, нито по света. Особено версията "луд клошар", защото в противен случай би било интересно по каква причина няма предвиден нито за тази, нито за миналата година бюджет за психоболестите и чия вина е това. Или пък версията "ревност" -вече започнаха намеци за бившия съпруг на Вики, който едва ли би убил наведнъж майката на малкото си дете и директорката и звездата на своята собствена телевизия. Който е чел поне една кримка, знае отлично, че зад всякакво престъпление, особено посред бял ден, винаги има разумен мотив, колкото и налудничаво да изглежда.

Който и да е причинил смъртта на Вики, въпросът към властта е: как е възможно изобщо това да се допусне посред бял ден в центъра на голям град? Що за безнаказаност? Същата ситуация като с неразкритото убийство на данъчния шеф на 2 крачки от Столичната община в час-пик миналия декември, от което атентаторът си е тръгнал просто хей така, абсолютно убеден, че никой няма да го хване, въпреки че и двата му изхода за бягство са били към супер натоварени софийски булеварди! Не знаем нито извършителя, нито поръчителя, нито най-важното - мотива за престъплението, който със сигурност не е ревност или липсата на лечение за психичноболните.

Просто престъпността, липсата на правосъдие и корупцията са като кокошката и яйцето - едното поражда другото и така до безкрай в омагьосания кръг на "стаЛбилността", както саморъчно описа на бял лист и характеризира ситуацията у нас парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Като пиша това, вече в нищо не съм сигурен.
Ала има нещо, в което вярвам и искрено се надявам:

че всяка сила има антисила,

както е доказано от физиката и е разказано в поезията.

Тази сила сме ние, преследваните или просто незагубилите човечността си, достойнството си, чувството си за нормалност българи.

Иначе казано:
с действията и бездействията си, придружени от стремежа да задушат всичко, което мърда и говори в тази наша древна държава, в безсилието на своето изсилване, все пак никога няма да успеят да ни убият всички!


Борис Ангелов 

автор: Борис Ангелов

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !