Шкумбата гостува в Kino Cabana

На 18 август (вторник) 2020 г. от 18,30 ч. комикът...

Отгледани от вълци на Ридли Скот с...

Българската премиера на “Отгледани от...

Власт-та на Тошо Тошев

отпечатай новината

17.10.2018 14:38 | Видян 696 пъти

Власт-та на Тошо Тошев

„Властта и на Бог, и на Диктатор произтича от едно ярко усещане – Страх!“, пише Тошо Тошев в най-новия си роман Власт, издаван от Ентусиаст. Книгата идва година след успеха на Политическа орда, с която известният журналист се завърна на литературната сцена миналата година. Излизането на Власт ще бъде последвано от официална премиера на 23 октомври от 19:00 часа в зала 6 на НДК.

В книгата за пореден път проличава майсторството на автора да пресъздава истински политически процеси и събития през образите и отношенията на измислени персонажи.
Писателят уточнява, че не трябва да се очаква доку¬ментална точност в споменатите исторически имена и събития. Те, както и всички останали, са само образи от роман.

Бурните действия във Власт протичат пред погледа на необичаен наблюдател – младата и красива Рая. Главната героиня е свидетел на всички рокади във властта, на всички задкулисни игри и тайни, на промените, които водят до налагането на новия обществен ред.
Кои обаче ще бъдат героите в новата игра?

„Възможно е някои читатели да съзрат в съдбата на главната ми героиня Рая биографични черти на популяр¬ни дами от близкото минало. Няма да потвърдя, нито пък ще отричам каквото и да е впечатление от нейния образ“, пише Тошо Тошев в предговора на романа.

„Искам единствено да напомня, че кариерният бум, от¬ключван чрез секс, не е откритие на модерната демокра¬ция. Мощта на красивата млада жена е взривявала клет-ките на морала векове преди мощта на науката да взриви клетките на урана.

В последно време много се изговори „за“ и „против“ комунизма, какъвто всъщност у нас не е съществувал. Факт е обаче, че негово подобие изживяхме. Този ро¬ман е опит да се покажат част от чертите му, довели и до срамни петна на родната демокрация, които тегнат над всички ни.“

За автора

Тошо Тошев е български журналист, писател и издател. Близо 20 години е главен редактор на ежедневния вестник Труд (1991–2011), когато през по-голямата си част вестникът е с най-големия тираж в страната.

Член на Съюза на българските писатели. От 2000 г. е съосновател и председател на Съюза на издателите на всекидневници в България.

Автор е на книгите: Истина за лично ползване (1984 г), Времето за умиране стига (1988 г), пътеписа Китай в годината на Дракона (1989 г.), романа Страх (2001 г.), Лъжата, Жан, Иван и другите (2003 г.), Лъжата, Жан, Иван и Величеството (2004 г.), Лъжата, Бойко, Георги и разни негодници (2011 г.), Политическа орда (2017 г.).

Тошо Тошев е удостоен с орден Стара планина І степен за изключителни заслуги в областта на журналистиката.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !