Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Чинията на Бузлуджа кацна на сцената на операта в Брюксел

отпечатай новината

12.03.2019 14:57 | Видян 981 пъти

Чинията на Бузлуджа кацна на сцената на операта в Брюксел

Чинията на Бузлужда се превърна в „главен герой“ на сцената на операта в Брюксел. На световната премиера на операта „Франкенщайн“ на американския композитор Марк Грей се оказа, че действието се развива не къде да е, а на старопланинския връх Бузлуджа, вътре в творението на соца – бетонната чиния, за която и до днес се водят спорове какво точно да се прави с нея.

За избраните зрители на постановката, с премиера на 8 март, изумлението е било изключително, когато виждат надписа на кирилица „Бузлуджа“, тъй като целият декор с копието на бетонното съоръжение не се побира зад завесата на сцената на операта. На видеостени се вижда чинията на Бузлуджа от въздуха и кадърът се приближава към добре познатия на българите паметник, като се разкрива и неговата вътрешност.

Именно тя става сцена на съживяването на чудовището на Франкенщайн, което си спомня за бедите, които е извършило. Действието се развива през 2816 година, като Земята е преживяла нова ледникова епоха. Екип от учени намират творението на Франкенщайн навръх Бузлуджа и го размразяват, за да започне да се разказва историята.

С постановката "Франкенщайн" 52-годшният композитор Марк Грей и режисьорът от Барселона Алекс Оле от LA FURA DELS BAUS уважават 200-ата годишнина от създаването на едноименната творба на Мери Шели. Диригент на постановката е Басем Акики. Либретото е на Хулия Каноса и Сера. Участва хорът и оркестърът на местната опера.            

Видеото можете да гледате ТУК !

Източник: Monitor







автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !