Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Прасето на Драгомир Шолев взе 3 награди от София Филм Фест

отпечатай новината

18.03.2019 11:55 | Видян 1191 пъти

Прасето на Драгомир Шолев взе 3 награди от София Филм Фест


Филмът „Прасето“ на режисьора Драгомир Шолев спечели 3 отличия на 23-ия София Филм Фест в събота вечер: специалната награда на журито, приза за най-добър български филм и наградата на ФИПРЕССИ. Творбата е независима продукция, създадена без държавна подкрепа, само с частни средства.

В „Прасето“ Шолев, познат с филмите си „Подслон“, документалния „Сега и завинаги“ и късометражните „Преди живота, след смъртта“ и „Посредникът“, разказва историята на 13-годишния Стоян (в ролята Румен Георгиев), когото всички наричат с прякора Прасето, защото е пълен. Подложен на всекидневен тормоз от съучениците си, самотен и затворен в себе си, той е свикнал и не им отвръща, докато един ден инстинктивно нанася единствен, но може би фатален удар...

Във филма освен непрофесионални актьори тийнейджъри участват и известните Павел Поппандов, Радена Вълканова, Деян Донков, Йосиф Шамли, и др. „В определен момент всеки един от нас може да се окаже Прасето. Историята няма връзка със специфичен обществен строй, модел или манталитет, а е общовалидна и обобщаваща определени социални и обществени нагласи.

Налице е един типичен конфликт – човекът срещу обществото. Самотникът срещу групичките. Жертвата срещу глутниците. Героят ни е сам срещу всички”, по-рано бе казал Драго Шолев за творбата си.

Голямата награда на СФФ „София - град на киното“ получи румънският режисьор Мариус Олтеану за филма „Чудовища“. Премията от 7000 евро за него и продуцента на лентата е осигурена от Столичната община. Приза на Олтеану връчи председателят на журито Ник Пауъл, който определи „Чудовища“ като високохудожествен и много човечен. Наградата на публиката отиде при „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов с участието на Руши Видинлиев и японската актриса Кики Сугино, Весела Бабинова, Рашко Младенов, боксовата легенда Серафим Тодоров и др.

Наградата на една от големите български винопроизводителни компании за най-добър балкански филм бе присъдена на „Нейната работа“ на режисьора Николас Лабот (копродукция на Гърция, Франция и Сърбия). Наградата на критиката за най-добър балкански филм пък заслужи „Пеперуди“ на турската режисьорка Толга Карачелик. Наградата за режисура спечели Нора Фингшайд за филма „Извън системата“.

Като най-добър български късометражен филм с диплом и парична премия от 6000 евро бе отличен „Рози в нощта“ на Пенчо Кунчев, а „Тайният живот на Вера“ на режисьора Тонислав Христов стана най-добър документален филм и бе бонусиран с премия от 1000 евро.

По време на церемонията в зала 1 на НДК рок музикантът Кирил Маричков бе удостоен с „Наградата на София" за цялостен принос към музиката и киното. „Днес в рамките на СФФ гледах един филм - „20 години Щурците“, а преди 2 години празнувахме 50 годишнина“, припомни от сцената Маричков. Той благодари на покойните си родители, че са го научили защо демокрацията е по-добра от тоталитаризма и че изкуството изисква сериозно отношение.


Източник: monitor
Снимка: Булфото



автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !