Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Таксите за паяк и скобите в София се оказаха незаконни

отпечатай новината

23.03.2009 10:38 | Видян 3240 пъти

Таксите за паяк и скобите в София се оказаха незаконни

Година след като съдът отмени цялата "Синя зона" в София, незаконни се оказаха и събираните от "Паркинг и гаражи" такси за заскобяване на автомобилите и вдигането им с паяк, пише "Сега". Цените, плащани от шофьорите за двете санкции, не са одобрени от Столичния общински съвет и от 4 години се събират в разрез с правилата, показва проверка.

Проблемът е възникнал с новата наретба за организация на движението в столицата от 2005 г. Според документа сумите трябва да се определят ежегодно с решение на СОС. В същото време тарифите, по които работи "Паркинг и гаражи" са променени през 1999 г. и не са минали през общински съвет. Те са били обсъждани само в тогавашната транспортна комисия.

29 лв. на кола събира от 1999 г. "Паркинг и гаражи" за принудителното преместване. За скобите цената е 9, 90 лв. Миналата година от фирмата настояха тарифите да се актуализират и представиха сметки, че реалните стойности са съответно 76, 46 лв., а скобата - 15,96 лв., но до решението на СОС не се стига.

От общината и от "Паркинг и гаражи" признаха, че сумите наистина не са потвърдени. В това обаче нямало никакъв проблем.

"Достатъчно е, че цените са минали през един от органите на общинския съвет - транспортна комисия", разтълкува шефът на "Паркинг и гаражи" Николай Александров.

Според зам.-кмета Александър Цветков пък нарушение на наедбата няма, защото тарифите са определени през 1999 г., когато нормативната уредба била различна.

"Това е абсурдно тълкуване, от него излиза, че общината стои над времето и промените в нормативните уредби", коментираха юристи.

В същото време станя ясно, че поради липсата на контрол шефът на "Паркинг и гаражи" е въвеждал самоволно и други ценови регламенти. Незаконна глаба от 2.50 лв. за неплатено паркиране в "Синя зона" е събирала общинска фирма до март. Санкцията е била налагана за водачи, които са се върнали на мясото на паркиране до 30-тата минута след установяване на нарушението.

"Въведох този ред, за да е по-справедливо и да няма напрежение. Съгласувал съм я с бившия зам.-кмет по транспорта. След като настоявате "хората да плащат повече, от 1 март сме отменили тази санкция", обяснява Николай Александров.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !