Участничка в "Игри на волята" лъсна гола

По-малко от месец след старта на "Игри на...

Тони Стораро натри жестоко носа на...

Поп фолк звездата Тони Стораро направи това, което...

Делфините в България тази година са най-много в района на Калиакра

отпечатай новината

09.05.2019 12:39 | Видян 1200 пъти

Делфините в България тази година са най-много в района на Калиакра

Сдружението "Зелени Балкани" проведе миналата седмица четвърто за последните три години проучване от плавателен съд на китоподобните бозайници в българската акватория на Черно море. Според данните регистрираните обикновени делфини, муткури и афали (повече за китоподобните в България - тук) са повече в сравнение с 2018, но по-малко спрямо 2017 г. Изследователите очакват да имат по-точни изводи за тенденциите след следващото набиране на данни, което ще се осъществи от самолет около средата на лятото.

В приключилото проучване от 29 април до 4 май екипът наблюдатели е имал благоприятни условия и е покрил 444 км от планираните 450 км за изследване. Регистрирани са 168 наблюдения на китоподобни с общо 440 индивида. Най-многобройни са били морските свине/муткури (Phocoena phocoena relicta), за които има 137 наблюдения. Значително по-малко и почти поравно са наблюденията на афалите (Tursiops truncatus ponticus) и обикновени делфини (Delphinus delphis ponticus) - по 16 и 15 индивида.

Най-висока плътност на морските бозайници е отчетена в северния сектор между Калиакра и румънската граница. За разлика от предни години този път най-голямата наблюдавана група е била от мигриращи муткури (над 20), които са се хранели заедно със средиземноморски буревестници.

Събирането на информация за разпространението и числеността на китоподобните е от изключително значение за опазване на тези защитени видове, както и за състоянието на морската екосистема, източник на многобройни ресурси.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !