На път за Шенген в Темата на NOVA

Чували ли сте за село Шенген? Място с 1500 жители – в...

Вкусът на България стартира...

Тази събота от 11:00 ч. „Вкусът на България“ по bTV ще...

Найден Тодоров е Музикант на годината 2018

отпечатай новината

09.05.2019 16:16 | Видян 1002 пъти

Найден Тодоров е Музикант на годината 2018

Найден Тодоров е „Музикант на годината 2018“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. За 28-те години на класацията директорът на Софийска филхармония е едва третият носител на приза, който го печели два пъти в гласуването на публиката. Наградата, статуетка на скулптура Христо Илиев, му беше връчена от генералния директор на Българското национално радио Александър Велев.

На галаконцерта в зала „България“ бяха връчени и призовете в другите категории: пианистката Мила Михова спечели наградата „Млад музикант на годината“, Кварто квартет и Вая денс студио бяха отличени за „Музикален проект на годината“, а Ансамбъл на годината стана „Фортисимо“ – Бургас с диригент Милена Добрева.

Баритонът Александър Мутафчийски от Националния музикален театър „Стефан Македонски“ получи приза в категория „Юбилей“. Кавалджията Недялко Недялков от Оркестъра за народна музика на БНР спечели вота на слушателите в категория „Класиката в други жанрове“. Наградата за изключителен принос беше връчена на маестро Георги Димитров. Солистката на Софийската опера Габриела Георгиева спечели приза в категория „Активна творческа дейност“.

За трети път беше обявена и специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на младите таланти. Възможността да направи професионални студийни записи в БНР спечели тромпетистът Георги Грозев от Пловдив.

Специално участие в галаконцертът взе Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин. По повод техния 70-ти концертен сезон Радиосимфониците бяха отличени от Министерство на културата.

Водещ на церемонията беше водещата на предаването за класическа музика „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР Ирена Гъделева. Събитието се осъществи с любезното съдействие на Българската банда за развитие.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !