Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Странни филми с награди в Кан

отпечатай новината

27.05.2019 11:37 | Видян 1979 пъти

Странни филми с награди в Кан

БОРИС АНГЕЛОВ
КАН. СПЕЦПРАТЕНИК НА 19 МИНУТИ


Паразити – корейският филм, който спечели Златната палма в Кан късно в събота вечер, е една странна трилърна комедия, наивистично направена и не дотам добре изиграна от актьорите. Твърде театрални и с приповдигнати интонации по далекоизточен тертип, те могат да накарат някого – като мен – да подремне в салона, докато бедно семейство постепенно хваща в пипалата си богато в една дизайнерска къща със страшна тайна. Елементарна работа. Кино от Бонг Йон - Хо, което със сигурност много по-малко от трогателния Болка и слава на Алмодовар заслужава най-престижната фестивална награда в света.

Мнението не е само на 19 минути – филмът получи най-много палми в предварителната анкета с киножурналистите и кинокритиците от цял свят, акредитирани на фестивала и на списание Гала, и на Скрийн.

Българската публика поне със сигурност ще може да гледа и сама да оцени реквиема на един голям режисьор. ФИЛМЪТ НА АЛМОДОВАР ВЕЧЕ Е КУПЕН ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ У НАС. КАКТО ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАНО НА ГОЛЕМИЯ ЕКРАН В РОДИНАТА НИ И ДРУГОТО НАЙ-ОЧАКВАНО И ПРИЕТО С НАЙ-ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ЗАГЛАВИЕ ОТ КАН: ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В ХОЛИВУД НА ТАРАНТИНО, НАУЧИ 19 МИНУТИ ОТ КОГОТО ТРЯБВА.

Честно казано, Брад Пит така надиграва Лео ди Каприо, че трябваше да раздели актьорски приз в Кан с Антонио Бандерас, който се завръща в А-група след поне десетилетие на по-заден план в ролята на Алмодовар. Дано Брад Пит да бъде номиниран за Оскар и да го вземе – човекът го заслужава и за този филм, и за цялото си развитие като артист от последните години.

Колониалната история от Сенегал – Атлантик, взема Голямата награда на фестивала основно заради факта, че за първи път чернокожа дама режисьор е отличена с приз. Политкоректно.
И по-справедливо от приза за режисьор за братя Дарден за техния откровено банален и направен без някакво изящество и особени авторски хрумвания проект Младият Ахмед. Той е ценен само по политически причини: за първи път спонсориран от белгийската или някоя друга евродържава и прононсиран от Кан филм третира заплахата от ислямизация на родените в Европа потомци на емигранти от Близкия Изток, нарочно подклаждана и пречеща на интеграцията им в обществото. Проблем, който освен родината на режисьорите Белгия, е твърде актуален и в целия ЕС, в това число у нас. Тази награда много повече заслужаваше Марко Белокио за Предателят – страхотен и наистина оригинално направен филм за първия пропял мафиот, заради чиито разкрития стана атентатът срещу магистрата Фалконе, но пък всички босове на Коза Ностра влязоха зад решетките.

Наградата на журито за Клетниците по мнение на повечето български критици на фестивала в Кан даже е малка за този филм, който спечели адмирациите на познавачите от цял свят.
Селин Шяма доста изненадващо взема награда за сценарий на един от определено най-слабите филми на фестивала тази година - Портрет на момиче в пламъци, по-неубедителен от който е само Франки с Изабел Юпер – неприкрита туристическа реклама на града Синтра, Португалия, направена като Уди Алън за бедни. Много под нивото е на премиерния при първия ни фестивал през 2005 г. Мачпойнт – голям пиар за Лондон, на показания за първи път отново на фестивала Полунощ в Париж, на Вики, Кристина, Барселона и на римския туристически манифест на нюйоркчанина.

Приятел на 19 минути спечели приза за режисура във втората фестивална селекция Особен поглед – КАНтемир Балагов от Русия, чийто дебют в Кан преди 2 години с Теснота бе отличен не само от нас, но след това и от журито на ФИПРЕСИ.

Недобрата новина: тази година България я нямаше в Кан. Липсваше. Тъжните данни за пропадането на родното кино в числа, на фона на рекордни резултати и скокове на световното –в утрешния брой.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !