Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Ten на Живко Петров е десетка

отпечатай новината

04.07.2019 14:11 | Видян 1053 пъти

Ten на Живко Петров е десетка

Най-често Живко Петров е името, което застава зад всеки български музикален проект с висока принадена стойност. Като гарант за качество е, но рядко минава на първа редица. Виртуозът на клавишите е първият, на когото всички благодаря за чудесната музика, която е написал за тях, но не излиза често напред заради себе си. Случаят обаче е изключение, защото преди дни излезе вторият пиано солов албум на маестрото, който носи простичкото име Ten (Десет)... и си е чиста десетка по всякакви критерии.

Няма особена история около заглавието, което идва логично заради десетте композиции, които съставляват проекта. Подзаглавието обаче е друго нещо - The silence in between...

Онази тишина необходима на всеки тон, за да прозвучи. „Аз търся тишината в музиката и мисля, че успях в този албум да си говоря с нея“, сподели наскоро в интервю маестрото. Тя, тишината, е изключително ловко използвана от Живко Петров особено в първите композиции от албума – Conversation with Myself и Everything I Wanted You to Be, и разбира се в Music in Silence, която те заковава потънал във фотьойла, в лятната мараня, с изчистения си тон и простота, и неволно те завлича на дълбоко, като мъртво вълнение. Изведнъж на усещаш как си станал от удобното канапе, излязъл си от стаята и си се пренесъл на друго място.

Меланхолията на джаза се слива с усмивката на виртуозното пиано на Живко Петров и избухва като супернова, която разпръсква искри ту към мажорните, ту към минорните светове на слушателя. Самият автор признава, че дълго е търсил посоката за този втори албум, за който е написал 30 пиеси, преди да избере финалните 10. Резултатът е доста биографична тава която както в нотите, така и в паузите може да разкрие много от автора.

„TEN“ са десет лични истории, създадени в последната година и разказани по най-добрия начин, който познавам – на езика на музиката!“, така Живко Петров обяви проекта си в личната си Фейсбук страница. Издаден от Орфей мюзик, албумът вече е във всички видове платформи, като почти веднага се качи на първо място в класацията на iTunes за българския пазар, изпреварвайки световни величия като Джеф Бек, Майлс Дейвис и дори чисто новия албум на Чък Кария Antidote. Концертната премиера на Ten ще бъде на 30 август на Аполония, а след това Живко Петров тръгва на турне в 15 града. Финалът ще бъде в София на 18 декември в залата на кино „Люмиер“.

Въпреки че пиесите в Ten са подредени така, че да звучат като едно цялостно произведение, което започва с джаз и завършва доста класически в Bel Canto with Love, няколко композиции определено ни грабнаха сърцето. Една от тях е City Lights – динамична, в крак със забързания град и в същото време си представяш изящни обувки на ток с червена подметка, а може би летни сандали с каишки, които прескачат небрежно прашните павета и бързат единствено към оживен разговор на маса за двама в малък ресторант, върху сенчест тротоар.

Вече не си в Спотифай пред компютъра или до уредбата у дома, а си седнал на съседната маса и слушаш какво си говорят в този малък ресторант. Step into the Blue е друг страхотен акцент в албума. Плътно, сложно и много джази парче. Истински флирт с ценителите, дори провокация. Но най-ценното на всички тези композиции е, че те звучат пълно и завършено в цялостта на албума. Тава, която си заслужава да си пуснеш от начало до край и да отделиш 38:10 минути без да правиш нищо освен да слушаш.

Източник: Monitor



автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !