Какво са търсили българите в Google...

През 2021-ва се проведе отложеното от миналата година...

Показват в изложба тоалетната на Батенберг

отпечатай новината

24.07.2019 15:57 | Видян 614 пъти

Показват в изложба тоалетната на Батенберг

Военнополевата тоалетна на княз Александър Батенберг показват на изложба в Регионалния исторически музей – Велико Търново. Царският нужник е изработен от дърво, обкован с имитация на злато и се е предоставял от специален човек, когато величеството посещавал бойната линия и му налагало да се облекчи.

Благородното цукало е само един от експонатите в изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен”, се открива утре и ще може да се посети до 10 август. Тя представя уникални и неочаквани експонати. Още на входа посреща стара икона на св. Димитър. Зам.-директорът на музея д-р Миглена Петкова разказва, че тя е свързана с откриването на жп гарата в Търново на 9 октомври 1900 г. По онова време жителите на старата столица много се страхували от тракащото чудовище и смятали, че в неговото създаване има пръст дяволът. В деня на откриването Кючук Георги и Гина Стоименова от Асенова махала грабнали иконата на св. Димитър, който бил смятан за борец срещу злите демони, и застанали на релсите. Когато локомотивът запушил насреща им, от уплаха Гина припаднала, а Георги хвърлил иконата и избягал.

Друг от експонатите пък са няколко едри ореха, до които стои малко листче със ситно изписани думи. Оказва се, че това са първите „SMS-и“ от началото на миналия век. „По този начин затворниците получавали нелегално писъмца и известия от близките си. Орехите се разчупвали, ядките се отстранявали и в кухината се слагали бележките. След това черупките се слепвали отново. Орехите се поставяли в колетите и така достигали до затворниците, които нямали право на свиждане“, обяснява Петкова.

По-нататък се вижда друг уникален експонат с любопитна история. По време на Първата световна война в Гевгели, където е българският 54-ти пехотен полк, се появява кукумявка. Когато нашите войници я хващат, виждат на крака й парче хартия с текст на френски: „Голямата офанзива започна” и 3 главни печатни букви на латиница. Така нашите разбират, че в региона предстои атака и това опазва живота им. В изложбата е показана автентичната бележка и перо от кукумявката, спасила полка.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !