Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Отиде си актрисата Нина Стамова

отпечатай новината

06.08.2019 10:52 | Видян 1158 пъти

Отиде си актрисата Нина Стамова

Два месеца преди да навърши 84 години почина известната актриса Нина Стамова. Незабравими ще останат нейните изпълнения на сцената в „Кой се страхува от Вирджиния Улф“ на Едуард Олби под режисурата на Младен киселов, "Пясъчен пъзел" ("Аскеер 98" за водеща женска роля) и „Милост за мама“ от нейната дъщеря, драматурга Яна Добрева, режисирани от Илия Добрев, и още десетки роли на сцената и екрана.

„С прискърбие и огромна тъга ви съобщаваме, че една изключителна актриса напусна този свят – легендарната Нина Стамова, оставила безброй значими и ярки следи в историята на българския театър и кино. Актрисата беше важна част от историята и на нашия – Младежкия театър, в който ще бъде запомнена с вълнуващите си роли, с мечтите си, с вярата и топлотата, която носеше със себе си. Впечатляваща актриса и невероятен човек, който винаги ще бъде част от семейството на Младежки театър „Николай Бинев“, написаха във Фейсбук от трупата, в която актрисата десетилетия игра.

„...Актриса. Красива и талантлива. Сложна и драматична. Магнетична. Правеше от обикновеното – хубаво. Откриваше в лошото – добро. Можеше красиво да плете и шие, красиво да обзавежда. Можеше да пее и да рисува. Да се бори за справедливост. Да раздава милост. Безпределно да вярва. Безспирно да чете. Да благоговее пред Живота. Да благодари за миговете му. И някак от млада и безапелационна се превърна във възрастна и благородна. Не остаря. Остана елегантна, изящна и хубава. Овладя любовта и прошката. Надгради себе си. Прекрасна. Честна. Кармична. Единствена. Майка ми“. Това е само част от трогателното признание на Яна Добрева, споделено в социалната мрежа от Яна Добрева.

Нина Стамова е родена на 1 октомври 1935 г. в Чирпан. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в клас на проф. Боян Дановски. Дебютира като Мила в спектакъла „В полите на Витоша“ на Димитровградския театър. През годините е играла още в театрите във Варна, Пловдив, НДК, театър „Миниатюра“, Театър 199, Младежкия... Участвала е във филмите „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Покрив“, „Дом за нашите деца“, „Меги“, „Отвъд чертата“ и др.

Нина Стамова е съпруга на покойния голям наш актьор проф. Илия Добрев.

Поклонението ще се състои днес от 11 ч. в столичната църква „Св. София“.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !