Средна класа е когато...

Средна класа - когато банката ви отказва кредит, поради...

NOVA търси големите постижения на...

Кои са големите постижения в демократичната история на...

И.д. шефът на Хоризонт подаде оставка заради опита за сваляне от ефир на Силвия Великова

отпечатай новината

13.09.2019 16:15 | Видян 1238 пъти

И.д. шефът на Хоризонт подаде оставка заради опита за сваляне от ефир на Силвия Великова

След като ръководството на БНР се опита да го накисне без вина като причина за скандал, Николай Кръстев показа достойнство.

Той обяви, че тази сутрин е подал оставка като изпълняващ длъжността директор на програма "Хоризонт" само ден след като беше назначен на нея.

Причината е вълната от недоволство след решението за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок и редактор в програма "Хоризонт" Силвия Великова и отстраняването й от ресора правосъдие и съдебна система с аргумента, че не го отразява безпристрастно.

След вълна от реакции на професионалната общност решението беше отменено. Тази сутрин обаче журналисти от различни медии се събраха пред сградата на БНР на протест в защита на свободата на словото и срещу опитите за оказване на натиск върху медията.

Решението ми е морален акт, защото смятам, че човек трябва да носи отговорност за делата си, каза Николай Кръстев. Той уточни, че се чувства отговорен заради недоумението в радиото и в гилдията като цяло, което неговото действие е предизвикало.

Той отрече да му е оказван натиск и пое изцяло отговорността за взетото решение за Великова.

Кръстев повтори основните тези от разпространената по-рано днес позиция на държавното радио - че водещата не е сваляна от ефир, а са направени промени в графика на водещите по две причини: заради наказателно постановление от Съвета за електронни медии за изнесени в ефир лични данни на непълнолетен в подготвено от Великова съдържание, както и за участие на журналиста по време на годишния й отпуск в предаване на БНР с призив слушателите да вземат участие в протест.

Кръстев обясни действията си с липсата на административен опит, като уточни, че изненадващо е поел поста директор на програмата. Той неколкократно нарече случилото се "лична грешка" и подчерта, че не му е въздействано.

Великова остава водещ и дори е вписана в графика за следващата седмица, обясни Николай Кръстев. Тя ще продължи да отразява и съдебния ресор, но в него ще има и втори човек, който да осигурява плурализма в него.

По-рано днес журналисти от БНР и други медии се събраха пред сградата на държавното радио на протест в защита на свободата на словото и срещу натиска, който по думите на Силвия Великова е оказан върху ръководството на държавното радио за отстраняването й от ефир.

Тя обясни, че в неформални разговори й било намекнато да спре да води, докато Иван Гешев - единственият кандидат за нов главен прокурор, не бъде избран на поста.

Източник: Дневник

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !