Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Звезди се борят против домашното насилие

отпечатай новината

17.09.2019 12:26 | Видян 846 пъти

Звезди се борят против домашното насилие

Първата мобилна апликация в Източна Европа, бореща се против домашното насилие над жени и деца ще бъде представена на специално събитие на 19 септември в галерия Nova Art Space в София. Мобилното приложение “За теб” е създадено специално за нуждите на засегнатите в България, обединява всички организации в страната, правейки процеса за намиране на помощ и информация, както по-бърз, така и по-лесен. Апликацията е за Android и iOS. Пълната й функционалност ще бъде налична в мобилната версия още в деня на представянето.

Тя ще предоставя максимално удобство на потребителите, които могат само с един клик на телефона да се информират или да потърсят помощ. Представянето на „За теб“ ще бъде подкрепено от редица популярни личности от всички сфери на обществения живот в България, а музикален домакин ще бъде поп изпълнителката Жана Бергендорф, която също е била сред жертвите на домашното насилие. Своята подкрепа за мобилната апликация ще даде и Геновева Тишева, член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените, която има богат опит в сферата на неправителствените организации.

Приложението е финансирано от лондонската фирма PremFina, а идеята за неговата реализация е на българския топ-модел Ивелина Чоева, която създаде сдружение „Помощ за теб“. По повод събитието, известния български фотограф Васил Германов засне специална фотосесия с участието на Анита Ушакова. 12-те актови фотографии на женско голо тяло ще направят своята премиера в галерия Nova Art Space. В края на вечерта те ще бъдат продадени на търг, като средствата от продажбата им ще отидат за един от помощните центрове, който подкрепя и настанява жени претърпели домашно насилие в България. Забележителните предимства на приложението го превръщат в предпочитан избор за различен тип потребители. Апликацията може да се използва на български и английски език.

Съдържа полезна информация не само за лицата пострадали от домашно насилие, но и за техните близки и приятели. Друга ключова секция е локализация на жертвата, както и на най-близките центрове за подкрепа според местоположението. Национални, 24 часови линии за помощ, както и бърз бутон за набиране на тел.112 също присъстват в  мобилната версия на „За теб“. В апликацията ще намерите още тест, състоящ се от 13 въпроса, подготвени от специализиран психолог, целящи да намерят отговор дали дадено лице е под форма на домашно насилие. В секцията „Моят дневник” ще може да се проследява, записва и документира всякакъв вид насилие.

Всички тези удобства, съчетани с максимално лесния за използване интерфейс, правят апликацията изключително лесна и полезна за всеки, независимо къде се намира. Приложението разполага и с образователни материали относно различните форми на домашно насилие, видовете подкрепа, онлайн ръководство за сигурност и съвети за напускане на насилствена връзка. Статистика от международни организации потвърждава, че всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Това са 1 милион българки. 70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. 60 на сто от жените казват, че са били подложени на психологизески натиск.

23 на сто - че са били физически и сексуално малтретирани от партньора си. Повече от 50% от жените, които умишлено са убити днес, са убити от интимните си партньори или членове на семейството. На всеки час, 15 жени в България стават жертви на домашно насилие. Екипът на „За теб“ си поставя амбициозни цели пред себе си и смята да създаде специализирани програми за менторство, да събира доброволци, да оказва дневна подкрепа, а засегнатите от насилие ще могат да разчитат и на правна и психологическа помощ. От сдружението ще търсят подкрепа и от  други неправителствени организации в България и по света, които работят в тази сфера.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !