Филм-портрет за Кристо с тв премиера

Спомен за световно известния авангардист Кристо ще излъчи...

Адвокатът на Кайли Дженър скочи срещу...

Адвокатът Майкъл Къмп, който защитава интересите на...

Звезди се борят против домашното насилие

отпечатай новината

17.09.2019 12:26 | Видян 407 пъти

Звезди се борят против домашното насилие

Първата мобилна апликация в Източна Европа, бореща се против домашното насилие над жени и деца ще бъде представена на специално събитие на 19 септември в галерия Nova Art Space в София. Мобилното приложение “За теб” е създадено специално за нуждите на засегнатите в България, обединява всички организации в страната, правейки процеса за намиране на помощ и информация, както по-бърз, така и по-лесен. Апликацията е за Android и iOS. Пълната й функционалност ще бъде налична в мобилната версия още в деня на представянето.

Тя ще предоставя максимално удобство на потребителите, които могат само с един клик на телефона да се информират или да потърсят помощ. Представянето на „За теб“ ще бъде подкрепено от редица популярни личности от всички сфери на обществения живот в България, а музикален домакин ще бъде поп изпълнителката Жана Бергендорф, която също е била сред жертвите на домашното насилие. Своята подкрепа за мобилната апликация ще даде и Геновева Тишева, член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените, която има богат опит в сферата на неправителствените организации.

Приложението е финансирано от лондонската фирма PremFina, а идеята за неговата реализация е на българския топ-модел Ивелина Чоева, която създаде сдружение „Помощ за теб“. По повод събитието, известния български фотограф Васил Германов засне специална фотосесия с участието на Анита Ушакова. 12-те актови фотографии на женско голо тяло ще направят своята премиера в галерия Nova Art Space. В края на вечерта те ще бъдат продадени на търг, като средствата от продажбата им ще отидат за един от помощните центрове, който подкрепя и настанява жени претърпели домашно насилие в България. Забележителните предимства на приложението го превръщат в предпочитан избор за различен тип потребители. Апликацията може да се използва на български и английски език.

Съдържа полезна информация не само за лицата пострадали от домашно насилие, но и за техните близки и приятели. Друга ключова секция е локализация на жертвата, както и на най-близките центрове за подкрепа според местоположението. Национални, 24 часови линии за помощ, както и бърз бутон за набиране на тел.112 също присъстват в  мобилната версия на „За теб“. В апликацията ще намерите още тест, състоящ се от 13 въпроса, подготвени от специализиран психолог, целящи да намерят отговор дали дадено лице е под форма на домашно насилие. В секцията „Моят дневник” ще може да се проследява, записва и документира всякакъв вид насилие.

Всички тези удобства, съчетани с максимално лесния за използване интерфейс, правят апликацията изключително лесна и полезна за всеки, независимо къде се намира. Приложението разполага и с образователни материали относно различните форми на домашно насилие, видовете подкрепа, онлайн ръководство за сигурност и съвети за напускане на насилствена връзка. Статистика от международни организации потвърждава, че всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Това са 1 милион българки. 70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. 60 на сто от жените казват, че са били подложени на психологизески натиск.

23 на сто - че са били физически и сексуално малтретирани от партньора си. Повече от 50% от жените, които умишлено са убити днес, са убити от интимните си партньори или членове на семейството. На всеки час, 15 жени в България стават жертви на домашно насилие. Екипът на „За теб“ си поставя амбициозни цели пред себе си и смята да създаде специализирани програми за менторство, да събира доброволци, да оказва дневна подкрепа, а засегнатите от насилие ще могат да разчитат и на правна и психологическа помощ. От сдружението ще търсят подкрепа и от  други неправителствени организации в България и по света, които работят в тази сфера.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !