Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Чакаме Жулиет Бинош на CineLibri догодина

отпечатай новината

19.09.2019 16:24 | Видян 1018 пъти

Чакаме Жулиет Бинош на CineLibri догодина

Жулиет Бинош по всяка вероятност ще бъде голямата звезда на следващото издание на кино-литературния фестивал CineLibri през 2020 г. Организаторите на събитието от издателство „Колибри“ са влезли в преговори с голямата френска актриса, за да осигурят присъствието й още тази година за петото юбилейно издание на форума. Оказало се обаче, че в деня, когато в София ще бъде представен новият й филм „Тази, която не съм“, тя вече е имала програмирана премиера в Токио.

Но онези творци, които заради натоварената си програма нямат възможност да приемат поканата в дадена година, по правило идват на следващото издание на CineLibri, разказа за „Монитор“ създателката и идеолог на фестивала Жаклин Вагенщайн.

55 екранизации от цял свят са в афиша на проявата, която тази година ще продължи от 5 до 20 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово и Велико Търново. Откриването е в Зала 1 на НДК с новия филм на Роман Полански „Офицер и шпионин“ с бюджет $ 25 млн., над който режисьорът е работил съвместно с писателя Ричард Харис – автор на книгата за аферата Драйфус. Филмът идва топъл-топъл от кинофеста във Венеция, където бу удостоен с Голямата награда на журито и тази на критиката.

11 заглавия са в конкурсната програма на CineLibri, която ще излъчи лентата победител на 13 октомври, като след церемонията ще бъде прожектиран филмът с Бинош. Още един филм с нейно участие - „Двойствен живот“ на Оливие Асаяс, ще бъде представен в рамките на гала-вечерта на Франция на 18 октомври.

Сред състезателните предложения са „Клер Дарлинг“ с Катрин Деньов и дъщеря й Киара Мастрояни, „Казанова, последна любов“ на миналогодишъсхевсния гост на CineLibri – именития френски режисьор Беноа Жако, с Венсан Линдон в главната роля, „Загадката Анри Пик“ с Фабрис Лукини, Хана Шигула и др., „Продавачът на вестници и цигари“, в който е последната роля на отишлия си този февруари голям актьор Бруно Ганция, превъплъщаващ се в Зигмунд Фройд. Претенденти в конкурсната програма са още „5 е съвършеното число“ с Валерия Голино и любимеца на Сорентино – Тони Сервило, и нашумелият „Заличено момче“ на Джоуел Еджъртън с Лукас Хеджис, Никол Кидман, Ръсел Кроу. „Заличено момче“ е екранизация на едноименната книга на Гарард Конли, писана в България след конверсионна терапия (курс за „лечение на хомосексуализъм“) в САЩ. Авторът, извървял мъчителния път към дефиниране и разкриване на собствената сексуална идентичност, ще бъде сред гостите на събитието и ще се срещне с родната публика на 6 октомври. Единственият български кандидат в конкурса е „Снимка с Юки“ с Руши Видинлиев, японката Кики Сугино и нашия човек в Холивуд Димитър Маринов. Това е дебютният пълнометражен игрален филм на режисьора Лъчезар Аврамов по разказ от сборника „На Изток от Запада“ на писателя Мирослав Пенков.

CineLibri предвижда тематични вечери, посветени на киноизкуството на различни държави: гала-вечер на Израел (с филма „Жената от Йерусалим“ на Бени Йехошуа), на Ирландия („Закуска на Плутон“ на Нийл Джордан с Килиан Мърфи, Лиъм Нийсън, Брендън Глийсън и Стивън Риа по романа „Малкия касапин“ на Патрик Маккейб), на Испания („Последствията на гнева“ в присъствието на автора на книгата Лоренцо Силва – награда „Гоя“), на Германия („Измерването на света“, биографична драма по книгата на Даниел Келман за учените Александър Хумболт и Карл Фридрих Гаус), на Франция („Терапия за мизантропи“ с неподражаемия Жерар Депардийо и др.), на Япония, Унгария, Италия, Португалия и т.н.

От тази година CineLibri е официално част от културния календар на Столична община, която е подкрепила актуалното издание на фестивала с 27 000 лв.

Източник: Monitor
 


автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !