Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Учени от 19 страни в Арктика търсят решение на климатичните промени

отпечатай новината

08.10.2019 11:23 | Видян 1102 пъти

Учени от 19 страни в Арктика търсят решение на климатичните промени

Стотици хора се подготвят за експедиция, чиято цел е да изследва какво означава затоплянето на Арктика за всички нас

Те ще се изправят пред едни от най-суровите условия на Земята: полярни нощи, пълен мрак, силни бури и температури, който могат да стигнат до минус 45 градуса по Целзий. Затова Маркъс Рекс който оглавява полярната експедиция от 600 човека – най-голямата досега – е помислил за всичко, което може да се обърка.

„Имаме резервни планове за различни ситуации, дори загуба на плавателен съд“, казва той, макар това да е малко вероятно.

Експедицията на име MOSAiC (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate)струва 150 милиона долара и ще продължи цяла година, като участниците ще са от 19 различни страни. Това ще бъде най-голямата и най-продължителна полярна експедиция в историята и първата полярна експедиция в район, който глобалното затопляне стопля по-бързо от което и да е място на Земята.

Корабът e тръгнaл от Тромсьо, Норвегия на 20 септември и се е разположил недалеч от северна Гренландия.

Експедицията ще се осъществи предимно на немският ледоразбивач Polarstern, но четири допълнителни ледоразбивача предоставени от Швеция, Русия и Китай периодично ще доставят хора и припаси.

Участващите в проекта, който ще бъде реализиран по време на полярната нощ, ще трябва внимателно да провеждат проучванията си. Еколозите, изучаващи фитопланктона и водораслите, ще използват щадящи червени лампи. Охранителите ще носят очила за нощно виждане, докато патрулират за бели мечки. Дните ще са изключително добре организирани и всеки на кораба ще има определени задължения.

Полярните температури се покачват и това се отразява не само на леда. „Арктика е районът, където се „кове“ времето“, казва Рекс. „Разбирането на Арктика ще ни помогне да разберем какво се случва с времето.“ Разликата между студения въздух на полюсите и топлия тропически въздух съдейства на полярните струйни течения да се проявяват равномерно в северното полукълбо. Когато тази температурна разлика намалее, струйните течения се разколебават и се завихря студен въздух, който може да стигне на юг.

Подготовката на пътниците

Изследването на леда е физическо предизвикателство и ако се случи нещо на или в близост до кораба, пътниците ще бъдат далеч от всякаква помощ. Поради това мнозина, които ще се качат на Polarstern трябва да минат през стриктна обучителна програма, където ще се подготвят как да се справят с пожари, евакуации и как да стрелят с пушки в случай че бъдат нападнати от бели мечки.

„Белите мечки не са нещо ново за мен“, казва охранителят Ханс Хонълд. На всяка изследователска станция Хонълд и екипът му ще построят трикилометрова ограда, която ще бъде охранявана от пазачи с очила за нощно виждане. Ако бъде забелязана мечка, хората незабавно трябва да се върнат на кораба. Ако нямат достатъчно време, корабът ще надуе свирката си, за да изплаши животното. Сигнален пистолет и лютив спрей ще са последните средства, преди да се стреля по мечката.

Предизвикателствата по време на експедицията ще бъдат свързани с живеене в тясно пространство далеч от семейство и близки. „На борда нямаме психолог, но ръководният екип има опит в справянето със стресови ситуации и хора, които може да изпаднат в криза,“, казва Рекс.

„Всички знаят, че зависим един от друг.“

Повече информация: www.swissinfo.ch

Снимка: The German research vessel Polarstern will set out from Tromsø in Norway on Friday evening (Alfred-wegener-institut / Mario Hoppmann (cc-by 4.0))

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !