Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

10 г. от встъпването на Фандъкова като кмет

отпечатай новината

25.11.2019 10:55 | Видян 1335 пъти

10 г. от встъпването на Фандъкова като кмет

През уикенда се навършиха точно 10 години от встъпването на Йорданка Фандъкова като кмет на София на 23 ноември 2009 г. А в началото на март тя ще подобри и рекорда за най-дълго управлявал столицата на България политик.

В момента го държи Иван Иванов, който идва на власт, назначен от преврата на Кимон Георгиев през 1934 г. и е свален след преврата на ... Кимон Георгиев през 1944 г. Инженерът никога не е избиран на тази длъжност, за разлика от повечето кметове на града. Даже Тодор Живков, който управлява за няколко месеца през 1949 г. сяда в креслото след вот.

Фандъкова е заедно с това първата жена – кмет на София. И също така държи още един рекорд. За кмет с най-много мандати – 4 на брой.

За десетте години тя може да се похвали с доста сериозен актив. Например две нови линии на метрото – Втората Синя и Третата Зелена, която вече е готова и предстои пускане до седмици, плюс разширяване на първия диаметър на подземната железница до Летището и до Бизнеспарка – от 8 до 48 км общо и с оценка за най-добър европроект в целия ЕС от председателя на ЕК. Другият специално отличен проект е класираният като втори най-добър в Съюза комбинат за преработка на отпадъци, който реши огромен проблем на София през предишните десетилетия. Автотранспортът е подновен от средна възраст 19 на 6 години. 93% е обновен тролейният парк. Може да се похвали също с тройно намаляване на бездомните кучета – огромен проблем при идването й на власт – от 11 000 на 3,6 хиляди. Построени бяха 100 нови сгради на детски градини и 4 на училища, като в рамките на следващата година ще станат 9. Създаден беше първият нов парк на София Възраждане и първият градски аквапарк в него.

Реновирани бяха всички основни други паркове и градини на града, сред които Докторската, Южния, Северния. В Борисовата градина бе възстановен розариумът и бяха почистени и възвърнати в предишния си вид ръждясалите и ограбени при  други кметове монументи на класиците на българската литература и големите герои в нашата история. Засадени бяха над 100 000 дървета. 78% е увеличен бюджетът на града и инвестиционната програма на общината. 7% е устойчивият годишен ръст на градската икономика, в която 18% вече заемат като най-голям отрасъл информационните технологии.

Втори отрасъл е туризмът с общ ръст от 135% на посетителите и 141% на нощувките. Средната работна заплата за 10 г. е с ръст 2,1 пъти, бедността е три пъти по-малка от средната за страната и е 8%, което е отлично за ЕС. Европейски рекорд има по ниска безработица – от 4% на под 2 на сто. 15 пъти е ръстът на привлечените европейски средства – 4,75 млрд.лв. за 10 години. С удвояването на фестивалите, тиража на книгите и посещенията на библиотеки, с 57% скок на публиката на театрални представления и с 48% - на музеите, София събира 86,4% от всички арт събития в страната, което дава работа на 33 000 души в града и осигурява 6% или 3,3 млрд. от брутния му продукт. Който пък нараства до 40% от цялата икономика на България при под 20% от населението на страната.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !