И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Излиза книга за Хитлер и Сталин

отпечатай новината

19.12.2019 16:07 | Видян 1009 пъти

Излиза книга за Хитлер и Сталин

Ново книжно бижу от „Милениум“ заблестя на българския пазар. Търсете за първи път на български език първият том от мащабното историческо изследване на лорд Алън Бълок „Хитлер и Сталин. Успоредни животописи“. Заглавието препраща към произведението „Успоредни животописи“ от Плутарх, в което мъдрецът сравнява биографиите на някой от най-известните пълководци в древността. Монументалният труд на лорд Бълок обаче прави паралел не само на жизнените пътища на двамата диктатори, а и на създадените от тях политически системи.

Историкът изследва възхода на Хитлер и Сталин към абсолютната власт и по-нататъшните им действия с умелото перо не само на анализатор, стъпвайки на документални истини и факти, но и като разказвач, който увлича читателя и му разкрива една по-цялостна картина на изминалия XX в. Събирайки своите изключително важни прозрения за работата на двамата диктатори, за развитието на идеите им и за отражението им върху историята, авторът всъщност прави обзор на произхода на тиранията и принципите на силовата политика. Книгата „Хитлер и Сталин. Успоредни животописи“ е напомняне за всеки, който приема свободата за даденост, че човешките права много по-лесно се губят, отколкото възвръщат.

Първото издание на четивото се появява на английски език по случай 50-годишнината от нахлуването на Хитлер в Русия на Сталин на 21-22 юни 1941 г. След това е преиздавана неколкократно в Англия и преведена на над 10 езика, а българският читател получава възможността да се докосне до неповторимото изследване за първи път, благодарение на издателство „Милениум“ и преводачът Георги Марков. Лорд Алън Бълок започва академичната си кариера в Ню Колидж, Оксфорд, като асистент на Чърчил. През 1960 г. основава Сейнт Катринс Колидж, а между 1969 и 1973 г. е заместник-ректор на Оксфордския университет. Става член на Британската академия през 1967 г., кавалер на Почетния легион през 1970 г., а през 1976 г. – пожизнен пер на Обединеното кралство като лорд Бълок от Лифийлд.

Автор е на монументалните трудове „Хитлер: изследване на тиранията“, „Животът и епохата на Ърнест Бевин“, „Либералната традиция и хуманитарната традиция на Запада“, редактор на „Речник на модерната мисъл“ и на многотомната „Оксфордска история на модерна Европа“. „Хитлер и Сталин“ е преведена на десетки езици и е призната за най-изчерпателния труд по темата. Търсете първият том от тоталния хит „Хитлер и Сталин. Успоредни животописи“ в книжарница „Милениум“ (гр. София, ул. „Цар Иван Шишман“ 18), на сайта на издателството www.milleniumbg.eu , както и в добрите книжарници в страната.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !