Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

Делото срещу Арабаджиеви вече е в спецсъда

отпечатай новината

20.12.2019 10:07 | Видян 1721 пъти

Делото срещу Арабаджиеви вече е в спецсъда

Разследването за данъчни престъпления и пране на пари срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви приключи и обвинителният акт е внесен в спецсъда. Това съобщиха от прокуратурата и припомниха, че в организираната престъпна група са участвали още петима души, предаде lex.bg. Според обвинението престъпната дейност е извършвана в продължение на 6 години, като е започнала през 2013 г.

Арабаджиеви са обвинени и в това, че като управители на фирми склонили представляващите дружествата да не плащат данъци, които са в особено големи размери. При водене на счетоводството използвали документи с невярно съдържание, прилагани при подаването на данъчни декларации, за да приспадат накрая неследващ се данъчен кредит. Най-често била използвана практиката да декларират и осчетоводяват доставки от фирми от типа „липсващ търговец“.

След това парите от данъчните измами били изпирани с поредица от транзакции, които трябвало да скрият произхода им. За изпирането на парите е обвинен синът на Арабаджиеви – Вълчо в съучастие с родителите му и още двама от групата.

Разследването срещу Арабаджиеви започна през лятото на миналата година с акция в хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив, които са тяхна собственост. Тогава в кутии за обувки, в куфари, сейфове и т.н. бяха открити над 10 млн. лв.

„Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки…Аз такова нещо в цялата си кариера не помня. Доколкото ми е известно, не се е случвало и в новата история на България“, каза след акцията Иван Гешев, който тогава беше зам.-главен прокурор.


Тогава бяха арестувани 10 души, сред които беше и синът на Арабаджиеви, а дълго време той беше единственият задържан член на семейството.

Едва през март 2019 г. Маринела и Ветко Арабаджиеви бяха задържани в дома на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар близо до Барселона и екстрадирани след това в България. Двамата съпрузи все още са в ареста. В края на септември, заради проблеми с кръвното на Арабаджиева, спецсъдът разпореди тя да бъде освободена под домашен арест, но след това втората инстанция отказа да я пусне и я остави да се лекува в болницата на затвора.

Наскоро пък антикоруцпионната комисия наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лева.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !