Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Големите българи, с които се простихме през 2019 г.

отпечатай новината

31.12.2019 09:15 | Видян 1914 пъти

Големите българи, с които се простихме през 2019 г.

Отмина още една година, в която за голямо съжаление се сбогувахме с видни българи.

Актьори, общественици и други известни сънародници напуснаха този свят, но ние няма да ги забравим. Всеки един от тях е допринесъл със своята работа и таланти в своята област, пише Vesti.bg.

Още в първите дни на новата година почина известният актьор Иван Ласкин.

Източник: БГНЕС

Ласкин има множество роли в театъра, снимал е в български и чужди  филми. През 1986 г. детският сериал „Васко да гама от село Рупча” го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Помнят се ролите му и в сериали като „Хайка за вълци” и „Дунав мост”. През последните години умът и острият му език имаха свой  „живот” в социалните мрежи –  коментарите му предизвикваха люти спорове и стотици споделяния. 

"Да напълниш зала е бизнес. Да те гледа един човек е изкуство.", каза той преди време.

Няколко дни по-късно си отиде и друг виден актьор - Николай Узунов. Николай Узунов е участвал в сериала "На всеки километър", както и филмите "Зарево над Драва", "Автостоп", "Един снимачен ден", Иконостасът", "Шведски крале", "Отклонение" и др. Николай Узунов е роден е в град Чирпан на 30 октомври 1945 г. През 1968 г. завършва актьорско майсторство в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Големият Иван Вуцов също се отиде от този свят през януари.

Иван Вуцов Иван Вуцов Източник: БГНЕС

Роден в Габрово, той започва кариерата си в местния „Янтра”. Там защитникът е забелязан и преминава в „Левски”. Със „синия” отбор Вуцов има 213 мача за първенството, 41 - за Купата и 60 международни срещи. Като национал той играе на световното първенство в Англия през 1966 г. Като треньор на националния отбор класира България на световните финали в Мексико през 1986 г. Дълги години е изпълнителен директор на Българския футболен съюз.

През февруари се сбогувахме и с Тодор Кавалджиев, който беше вицепрезидент на България в периода 1997-2002 г. Още като ученик е арестуван, защото се опитва да възстанови Младежкия земеделски съюз. Прекарва повече от 11 години по комунистическите лагери и затвори. През 1989 г. е един от възстановителите на БЗНС „Никола Петков“. Избран е за народен представител във Великото народно събрание, а през 1996 г. – за вицепрезидент на Петър Стоянов. Първи алармира за корупционни практики и за това, че бивши комунисти най-активно овладяват предприятия и мощности в процеса на приватизация. До последния си дъх беше пример за честност и почтеност.

Внезапно в началото на март почина и една от най-уважаваните български журналистки, продуцентът на предаването "Събуди се", Весела Тотева.

Весела Тотева Весела Тотева Източник: NOVA

Тя бе продуцент на съботно-неделния сутрешен блок на телевизията и журналист с повече от 18 години практика. Превръща в своя кауза борбата с наркотичните зависимости сред младите хора. Самата тя признава в автобиографичната си книга „Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка”, че е била зависима от хероина, но е успяла да преодолее проблема.

През същия месец се сбогувахме и с народната певица Стефка Кушлева. Дълги години с прочутия квартет "Сестри Кушлеви" тя представяше магията на българските фолклорни песни в страната и чужбина.

Музикалният свят в България потъна в скръб, когато стана ясно, че в началото на април ни напусна вокалистът на „Gravity Co” Явор Захариев. Той беше открит от родителите му в безпомощно състояние и със счупен нос, в апартамента, където живеел. Няколко дни по-късно издъхна в болница.

Николай Узунов

Още един спортна легенда ни напусна през април - Александър Костов. Известен е с отлична техника, бързина и изобретателност. Както и със своя финт, наречен "финтът на Сашо". След края на състезателната си кариера е треньор на „Хасково" и „Монтана", както и на отбори в Кипър, Тунис и Индонезия. През 70-те години е помощник-треньор на „Левски", а по-късно е член на спортно-техническата комисия на клуба.

През май почина друг виден български журналист - Радослав Янкулов. Той бе дългогодишен спортен журналист и бивш генерален директор на БНР.

Месец по-късно си отиде режисьорът и преподавател Юлия Кънчева. Тя е автор и режисьор на 17 документални филма, две телевизионни постановки, една игрално-документална новела, един игрален филм, няколко телевизионни предавания за БНТ. Автор е също и на едноактна пиеса и два сценария за игрални филми. Има множество публикации в специализирания печат и пресата.

През юли си отиде още една музикална легенда - Буги Барабата.

основателят на „Бараби Блус Бенд“, съавтор на вечното „Няма бира“, написал чудесната песен на Георги Минчев „Равносметка“, си отиде от този свят тази нощ, съобщи скръбната вест радио Z-Rock.

Жорж Ганчев Жорж Ганчев Източник: БГНЕС

Колоритният Жорж Ганчев ни напусна през август. Жорж Ганчев Ганчев, рождено име Георги Ганчев Петрушев беше политик и многократно кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок, български и британски фехтовач, британски и американски театрален и кинодеец, американски и български писател. Той е шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).

Простихме се и с телевизионната легенда Юлиан Вучков през септември.

Проф. Вучков глобен за "гейовщина по гаден начин" Проф. Вучков глобен за "гейовщина по гаден начин" Източник: Любомир Спиров, БГНЕС

Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките на тема „Българската драматургия (1878 – 1944). Есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик, доктор на науките. Създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания. От октомври 2012 г. – почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, а от 2013 година – и на Университета за национално и световно стопанство. Той е един от най-ярките образи на екрана.

В началото на октомври се простихме със световноизвестния български музикант Милчо Левиев. български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист, работил през голяма част от живота си в Съединените щати. Той носи световна слава на България с джаз композициите си. Удостоен е с ордените „Стара планина” и „Св. св. Кирил и Методий” за големите си заслуги в областта на музиката.

Друг любим за зрителите артист също почина - Йосиф Шамли. Носител на Аскеер, дълги години играе в трупата на Народния театър "Иван Вазов". Ще го запомним с великолепните му роли в Народния театър, а за българската еврейска общност той остави и още една празнина. Като основател и ръководител на детската театрална школа и школа за възрастни към Еврейски център "Бейт Шалом", Шамли възпита няколко поколения в любов към театъра и самочувствие на сцената, реализирайки чудесни постановки.

Краят на годината бе белязан от още големи загуби на родни величия в сферата на киното и театъра.

В края на декември обичаният Стефан Данаилов почина.

Стефан Данаилов Стефан Данаилов Източник: ЕПА/БГНЕС

Едно име, което носи със себе си толкова спомени и емоционален заряд на всеки българин. Стефан Данаилов е една от малкото фигури в българския обществен живот, които не е лесно, дори е непосилно да забравиш. Той е любим актьор на редица поколения, звезда на киното и театъра. Хитовите му роли в киното, телевизията и театъра са прекалено много, за да могат да бъдат изброени в рамките на една статия. Образите, в които Ламбо се е превъплъщавал, и до днес извикват спомени в умовете на неговите почитатели.

Малко след Данаилов, се простихме с още една любима и голяма българка - Стоянка Мутафова.

Животът на Стоянка е посветен на театъра, където тя участва в 90 постановки. А през 2016 г. неуморната актриса прави голямо турне в театрални зали в САЩ, Германия, Канада, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. Седмото изкуство също е неразделна част от житейското ѝ приключение. Тя се снима в едни от най-емблематичните наши филми: “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп” и други. През 2019 г. актрисата отбеляза 70 години на театралната сцена и своя 97-ми рожден ден.

„Стоянка е жива. Стоянка е театърът. Стоянка е жизнелюбието и ние ще я обичаме, докато ни има”, каза за нея Татяна Лолова.

Всяка една от тези видни личности ще бъде запомнена със своето дело на този свят в малка България. Поклон пред тяхната памет.

Стоянка Мутафова Стоянка Мутафова Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !