Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Клинт Истууд представя: 88-дневният ад на Ричард Джуъл

отпечатай новината

10.01.2020 10:48 | Видян 1361 пъти

 Клинт Истууд представя: 88-дневният ад на Ричард Джуъл

Фалшив герой. Той е нервен бял мъж, който би дал всичко, за да си спечели полицейската значка. Дори и да заложи живота на стотици души на карта, като заложи бомба по време на летните олимпийски игри в Атланта през 1996 г. Това е образът, който медиите градят за охранителя Ричърд Джуъл броени дни след като взрив отнема живота на един човек и наранява стотици в Сентениал парк.

Двайсет и четири години, след реалните събития Клинт Истууд задава големите неудобни въпроси – колко време е необходимо, за да паднеш от ореола на Героя до дълбините на Злодея в очите на обществото, на какви факти ФБР базира твърденията си и на какво са готови сензационните медии, за да изпълнят „мисията“ си да съобщят първи „новината“?

„Случаят „Ричард Джуъл“ е документална драма, която проследява 88-те дни, в които Джуъл се оказва основен заподозрян в разследването на ФБР за атентата. Майката на охранителя – Боби, и до днес нарича този период „88-те дни в Ада“. Причината – след като синът й намира съмнителна раница по време на концерт (в която се оказва, че има бомба – б.а.) и докладва на полицията, той успява да спаси живота на мнозина. 

Клюка от недоволен бивш работодател на Ричард и амбициозна журналистка обаче успяват да превърнат доброто му дело в кошмар. Кати Скръгс е името на репортерката, която – според „Случаят „Ричард Джуъл“, успява да измъкне конфиденциална информация от агент на ФБР (Джон Хам във филма), че основният заподозрян всъщност е спасителят. Нейното „оръжие“ е сексът, с което Истууд вече си навлече гнева на феминистите отвъд Океана. Това е и един от малкото факти във филма му, които не са доказани и са по-скоро плод на фантазията му.

Приличам на негов братовчед. Затова и не се наложи да отида на кастинг. Когато за първи път се срещнах с екипа на Истууд, ми казаха, че той винаги се води първо от инстинкта си

обяснява Пол Уолтър Хаузър, който влиза в главната роля. Актьорът е разполагал с не повече от 6 седмици, за да се подготви за ролята. За да се доближи повече до визията на персонажа си пък получава задачата да качи тегло. Ето защо в продължение на повече от месец единствените неща в менюто му са сладолед, хляб и алкохол. Истууд, а и самият Хаузър, далеч не идеализират Джуъл. Те го показват с всичките му недостатъци, сред които неплащането на данъците, колекцията му от оръжия, наивността му и т.н. Невероятният каст се допълва още от Кати Бейтс (Боби Джуъл), Сам Рокуел (адвокатът на Джуъл – Уотсън Брайънт) и Оливия Уайлд (репортергата Кати Скръгс)

„Показаното във филма е на 200 процента вярно“, твърди днес Боби Джуъл. И макар че се съмнявам, че „Случаят „Ричард Джуъл“ ще се превърне в хит в боксофиса, то емоционалният киноразказ определено заслужава внимание. Той представя не само трогателна история. Филмът цели да засили и общественото внимание към все още важни теми, особено в ерата на фалшивите новини. Защото независимо каква е причината за тяхното разпространение 88 дни ад са достатъчни да бележат всекиго за цял живот.

Източник: Monitor
Снимка: Warner Bros

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !