Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Отказаха се от предложението за квота за българска музика в ефира

отпечатай новината

14.02.2020 09:56 | Видян 651 пъти

Отказаха се от предложението за квота за българска музика в ефира

Да не се въвеждат ограничителни квоти, а да се създаде механизъм за мотивиране медиите да излъчват българска музика. Така идеята ма Музикаутор за въвеждане на задължителни 33% родна музика в ефира се видоизмени в проектозакона, които беше внесен за разглеждане в Комисията за култура и медии.

"Квотите са неприложими. Това няма да мине на обсъждане, а ако мине няма да се спазва и контролът е много труден", така се аргументираха депутатите, които стоят за промени в закона за ЗРТ. Представители на Музикаутор не присъстваха на обсъждането в Комисията, след като именно те, на пресконференция вчера обявиха, че техните предложения ще бъдат вкарани.

Представителите на всички парламентарнопредставени групи бяха единодушни срещу въвеждане на квотния принцип. В замяна на това инициаторите на промените предлага въвеждане на стимули чрез съживяването на фонд "Радио и телевизия", който не функционира от 1998 г., като неговата независимост да се гарантира чрез поставянето му под шапката на Министерски съвет или СЕМ. Така няма да има пряко договаряне между властта и медиите.

От финансиране от този фонд да може да се възползват както обществените, така и частни медии, ако изпълняват обществена функция, а обемът му да бъде фиксиран с процент от бюджета, които да е 1,5 промила. Чрез него ще се компенсират частните медии, които решат да поставят акцент на култура и българско музика с риск това да не е рентабилно за тях. Именно тези техни загуби ще бъдат компенсирани с държавни пари.

Към момента, предложението за стимулиране на медиите, акцентиращи върху българска музика се отнася само за радиата, „за да се провери как работи новият механизъм“ и след година, когато се отчете ефективността му може да бъде приложен и за телевизия. Така медиите, които не спазват препоръката за изпълнение на обществена функция няма да бъдат наказвани, но тези, които спазват и дори надвишават ще бъдат финансово стимулирани.

Фонд „Радио и телевизия“ не функционира, защото предвижда такса за потребителите, която нито едно правителство не е пожелало да въведе до момента, уточниха вносителите на промените. Ако се приемат предложенията обаче той освен, че ще разпределя финансиране както към обществените така и към частните медии, така и ще осъществява контрол върху разходваните средства. Такива функции обаче вече има СЕМ, под чиято шапка искат да го поставят и де факто двете структури се дублират, като при обсъждането имаше предложение просто да се подсили СЕМ. Част от политическите опоненти на вносителите видяха опит да се стимулира финансово поп-фолк жанрът, а от ДПС заявиха категорично, че няма да променят това предложение в този му вид. Председателят на Комисията Вежди Рашидов също подкрепи опитите да се стимулира по-честото излъчване на българската музика, но сложи акцент върху избора на музика, която да се подкрепи и начините на подбор на качествена такава. В крайна сметка комисията гласува и отхвърли вкарването на промените за обсъждане в Народното събрание с 4 гласа „против“, 8 „въздържали се“ и 6 „за“. Предложенията на експертната група ше бъдат изпратени на юристите на Народното събрание.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !