Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Джон Траволта на 66

отпечатай новината

18.02.2020 12:18 | Видян 1522 пъти

Джон Траволта на 66

Aктьорът, останал завинаги в сърцата на зрителите с брилянтин в косите, навършва 66 години днес.

Роден е на 18 февруари 1954 г., има пет братя и сестри. Майка му се казва Хелън, а баща му - Салваторе. Благодарение на Хелън, Джон се записва в театралното училище в Ню Джърси, където изучава пеене, танци и актьорско майсторство.

След като завършва, веднага започва да практикува професията си, а не след дълго се мести в Ню Йорк, където снима реклами и кратки клипчета. В един момент обаче работата става все по-малко и Джон събира смелост да отиде в Холивуд.

Започва актьорската си кариера с малки и незначителни роли. Връща се в Ню Йорк, за да участва в постановката "Брилянтин" на Бродуей. Тогава е едва на 18 години. Близо година след театралния му пробив, той отново се връща в Холивуд и едва успява да си намери роли. Смята се, че началото на възхода му в киното е дадено от участието му в сериала "Welcome Back Kotter" през 1975 г.

Две години по-късно славата се стоварва върху младия Джон заради изпълненията му в "Треска в събота вечер" (1977) и "Брилянтин" (1978) (заедно с Оливия Нютън-Джон). Още тогава, за "Треска в събота вечер", той е номиниран за "Оскар". И може би точно този бърз и някак неочакван успех е причина за близо десетилетие липса на добра роля. Участията в трите части на "Виж кой говори" не са достатъчни, за да върнат кратката му слава.

През 1991 г. Траволта се жени за актрисата Кели Престън. Двамата имат две деца - Джет и Ела Блу. През 2009 г. синът им Джет умира по време на семейна почивка на Бахамите. В края на 2010 г. на Престън и Траволта им се ражда син - Бенджамин.

През 1994 г. излиза следващият много значим филм в кариерата на Траволта - "Криминале" на режисьора Куентин Тарантино. За пресъздаването на персонажа - Винсънт Вега, Траволта отново е номиниран за "Оскар".

Следва комедията "Игра на пари", за която пък печели "Златен глобус". Преди да се стигне до един от най-силните му филми, Джон Траволта участва в заглавия като "Код счупена стрела" (1996) на Джон Ву, "Феномен" (1996) и "Тя е толкова прекрасна" (1997) на Ник Касаветис.

През 1997 г. излиза тоталният хит на майстора на екшъна Джон Ву "Лице назаем". В него Траволта играе редом до Никълъс Кейдж, а филмът е номиниран за "Оскар" за визуални ефекти. Година по-късно излиза и "Тънка червена линия" на Терънс Малик, който е последван от успешните "Дъщерята на генерала" на Саймън Уест, "Парола: Риба-меч" на Доминик Сена, "Любовна песен за Боби Лонг", "Стълба 49" и мюзикъла "Лак за коса", в който актьорът се преобразява в... жена.

Други заглавия с участието на Траволта, които си заслужава да се споменат, са "Ударът "Пелам 123": Отвличане в метрото" и "От Париж с любов".

Източник: Dir.bg

Снимка: Getty Images

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !