Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Мюзикъл за ромските Ромео и Жулиета в Оперетата

отпечатай новината

18.02.2020 13:42 | Видян 973 пъти

Мюзикъл за ромските Ромео и Жулиета в Оперетата

Мюзикълът „Таборът отива към небето“ на Народния театър в град Ниш гостува тази вечер в Музикалния театър в София. Режисьор е Десимир Станоевич – популярен актьор от сцената и екрана в Сърбия, който през последните години поставя театрални спектакли.

Текстът на мюзикъла е по мотиви от новелата на Максим Горки „Макар Чудра”. В нея се разказва за необикновената и романтична любов на Рада и Зобар, които живеят в необятната степ. През 70-те бе нашумял и едноименният филм на Емил Лотяну. „За нас, както и за Горки, циганите не са слаби и унижени хора, а народ, който обича живота, свободата и дивите ритми на песента и танца. Само такива хора могат да полетят към небето, защото земята е твърде тясно място за тях”, казва режисьорът на спектакъла. „Традиционната циганска музика, пълна с живот и енергия, кара душата и сърцето да заиграят. Тези ритми допълват разказа за любовта на Рада и Зобар и го издигат до вечната тема за любовта на Ромео и Жулиета”, убеден е Станоевич.

Аранжиментът на музиката е на Боривое Младенович и Игор Дунич. Сценограф е Ивана Савич, художник на костюмите – Деян Гоцич, хореограф – Небойша Громилич.

В главните роли са звездите на Народния театър на град Ниш Александър Маринкович (Зобар), Майа Вукоевич-Цветкович (Рада), Мирко Борчевич (Макар Чудра), Ивана Недович (майката на Зобар), Весна Станкович (майката на Рада), Стефан Младенович (Талимон) и др.

Десимир Станоевич е роден през 1950 г. в Ниш. Бил е актьор в тамошния Народен театър от 1970 до 1990 г., изигравайки за този период повече от 80 роли. От 1990 г. е ангажиран в прочутия театър „Теразие” в Белград, където пресъздава над 30 персонажи, сред които Зорба в „Зорба Гърка”, Тевие в мюзикъла „Цигулар на покрива”, Ришельо в „Тримата мускетари” и много други. Гастролирал е в много от големите столични театри на съседите като Белградския драматичен театър, театър „Славия” и т.н. Има десетки участия в сръбски и чуждестранни телевизионни сериали и филми.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !