Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

ДЖОНИ ДЕП И ПИНОКИО ПОКОРИХА БЕРЛИНАЛЕ

отпечатай новината

24.02.2020 11:41 | Видян 1056 пъти

ДЖОНИ ДЕП И ПИНОКИО ПОКОРИХА БЕРЛИНАЛЕ

Павлина Желева

специално за 19 минути

 

Световноизвестният американски актьор Джони Деп успя да мобилизира тълпи от почитатели, дошли да го поздравят по повод участието му във филма на британеца Андрю Левитас Минимата, показан в рамките на провеждащия се в момента международен кинофестивал Берлинале. В него легендарната звезда изпълнява ролята на известния в миналото американски фоторепортер Уилям Юджийн Смит, успял да документира едно от най-жестоките престъпления над човечеството – отравянето с живачни отпадъци на жителите на японския залив Минамата.

С типичните си протрити дънки, кръгли очила и ефектни татуировки по ръцете Деп внесе сериозна доза провокативност в атмосферата на иначе доста претенциозния откъм тоалети и звезди световен форум на киното.

Левитас сподели в Берлин, че „още от самото начало Деп е бил истинският двигател на проекта, тъй като по принцип е ангажиран с екологичната съдба на планетата. А звездата допълни, че преди да се захване с ролята е изчел огромно количество литература, описваща усилията на изключителния фотограф в търсенето и улавянето на безценни моменти от живота на „малките хора“. Британската суперпродукция бе заснета миналата година в Белград, а Деп, освен че напълня за ролята, прекара няколко месеца в сръбската столица.

Малкият Пинокио от едноименния филм на талантливия италианец Матео Гароне, известен с по-ранните си Кучкар и Гомор, бързо покори не само публиката, но и критиката. Филмът, който вече е зрителски хит в Италия, е поредната екранизация на класическата приказка на Карло Колоди „Приключенията на Пинокио“. За разлика от известната анимационна адаптация на компанията Дисни от 1940 при Гароне всички роли се изпълняват от актьори, а атмосферата на средновековна Италия е изпълнена с неподражаема фантазност. Феномалният Федерико Лелапи играе „момчето от дърво“, а винаги емоционалният Роберто Бенини „влиза в кожата“  на „татко Джепето“. „Преди двадесет години Франсис Форд Копола искаше да снима „Пинокио“ и настойчиво ме канеше да играя. Разбира се, че бих дал всичко, за да се появя във филм на Копола, затова се съгласих веднага“ - каза Бенини в Берлин. „За съжаление проектът така и не успя да види бял свят.“ „Всъщност, това ми е бил късметът“ - с чувство за хумор допълни Гароне - „тъй като, ако Копола беше си заснел филма, моят надали щеше да го има сега“. Пинокио е филм, който вълнува истински, но не заради рутинните специални ефекти, колкото заради искреността и благородството, вложени във всичките му компоненти. Постиженията на гримьорите са изумителни, но същото се отнася и до художниците на стотиците костюми, допринасящи за постигането на изкусен италиански свят от марионетки, маски, вълшебни същества и природни картини, решени като живописни табла.

Науел Перес Бискаярт, известен от филма на французина Робен Кампийо120 удара в минута“. В Берлин той се представи в две роли: едната на „лошо момче“ в „Неканен гост“ на аржентинката Наталия Мета, а другата – на млад евреин, арестуван от нацистите в Белгия през 1942 в „Уроци по фарси“ на Вадим Пелерман. За да спаси живота си, той прикрива евреиския си произход и измисля несъществуващ език, представящ го за фарси. 

КРАЙ 

 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !