Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Квадрат 500 с първа графити изложба у нас

отпечатай новината

26.02.2020 10:04 | Видян 609 пъти

Квадрат 500 с първа графити изложба у нас

Националната художествена галерия „Квадрат 500“ ще представи за първи път у нас изложба графити. Едни от най-добрите български стрийт артисти – Nasimo, Sve, Esteo, Arsek & Erase, ще покажат творбите си в откриващата се утре в 18.30 ч. експозиция „Прозорец към детството“, посветена на малчуганите и тяхното всекидневие, изпълнено с игри и забавления.

Зад тази творческа инициатива стои екипът на River Park, а арт директор и куратор е един от най-успешните ни и популярни графити артисти Nasimo. Посланията от графитите му в градска среда са познати не само в България, но и в Канада, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Белгия, Португалия, Полша, Чехия, Румъния, Сърбия, Гърция, Косово, Турция, Индия, Китай, Русия. Националната галерия „Квадрат 500“ подкрепи инициативата и реши да представи първата графити изложба у нас като част от съвременното модерно изкуство.

В рамките на близо два месеца – до 5 април, всеки посетител ще може да надникне не само в личните спомени на родните последователи на прочутия Банкси, но и мислено да върне времето назад към своето собствено детство. Целта на артистичния проект е както да популяризира съответното направление в съвременното изкуство, така и да акцентира върху важността на това децата отново да излязат да играят навън с приятели.

На 28 и 29 септември миналата година художниците създадоха пред очите на посетители пет творби, вдъхновени от безценните им детски спомени. В рамките на два дни Nasimo и неговите колеги – SVE, ESTEO, Arsek & Erase, демонстрираха на живо различни техники и умения и събраха стотици хора, които станаха свидетели на процеса на създаване на графити изкуство. Талантливите художници се обединиха около идеята на новостроящия се комплекс River Park, отличаващ се с „умно планиране“ и панорамни гледки към Витоша и града, да възродят безгрижните игри на децата и изобразиха с графити своите детски спомени. Артистите рисуваха върху преносими пана с намерението да могат да излагат творбите си на различни места и да продължат да предават своето послание за истински щастливо детство. безгрижните детски години, прекарани в игри и забавления навън.

Именно тези преносими пана с размери 2 на 3 м ще бъдат изложени в „Квадрат 500“. Те са изрисувани с акрилни бои и аерозолен спрей върху материала коматекс (разпенено ПВЦ) и са пет на брой – по един от всеки автор. Творбата на Nasimo обаче се състои от три отделни елемента, така че са общо седем. Над 80% от площта на бъдещия комплекс (повече от 170 000 дка) е предвидена за паркова зона с над 3000 дървета, места за отдих, детски площадки, джогинг алеи, парк за кучета, частни дворове и обслужваща инфраструктура. Място, което да предразполага към създаването на спомени, прекарани далеч от виртуалното пространство, е основната цел на екипа зад проекта. Когато той бъде реализиран, в неговата среда ще се интегрират и графитите на артистите.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !