Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Мирей Матийо: Никога няма да забравя папа Йоан Павел втори

отпечатай новината

04.03.2020 11:31 | Видян 1258 пъти

Мирей Матийо: Никога няма да забравя папа Йоан Павел втори

В сърцето на френската столица екип на бТВ и „Тази неделя“ се срещна с една от най-големите френски изпълнителки Един от най-красивите френски гласове след Едит Пиаф - магнетичната изпълнителка на френски шансони - Мирей Матийо, която ще дойде за първи път в България на 10 април за своя концерт у нас. Тя има необикновена кариера! Матийо е една от звездите на френския шансон, изгряла още през 60-те. Продала е над 200 милиона плочи в целия свят! Удостоена е с ордена на Почетния легион, един от най-висшите символи на френската държава за изключителни заслуги. Покорила е почти целия свят с гласа си, но още не е била в България.

Вече знаете дума на български!

Това е "мерси", нали?  Правилно ли го казах?

Да, доста добре! Това ли е единствената дума на български, която знаете?

Да, засега, но до 10 април, когато ще пея пред българската публика, ще знам повече, обещавам!

А това ще бъде първият Ви концерт в България!

Да, за пръв път! На 10 април ще имам възможност да срещна българската публика! Програма ми е много пълна, датите, които бяхме мислили, не съвпадаха с времето ми! И сега най-накрая ще може да се случи!

Ще бъде прекрасно! Но дотук какво сте чували за България?

Знаете ли, както тази Ваша традиция (мартениците) е свързана с природата, чувала съм за Вашите красиви поля! И даже наскоро във Франция, гледах телевизия и разбрах, че при Вас има световноизвестни поляни с лавандула! Аз съм родена в Южна Франция, лавандулата е част от културното ни наследство в Прованс. И с учудване разбрах, че близо до София има лавандулови полета, познати в целия свят! Не можех да повярвам! Намерих този факт, за мен, родом от Прованс, идвайки при Вас да пея, намерих този факт за знак, за един красив знак! Ето пак е свързано с природата, като Вашият подарък, който грижовно ще пазя!

Ето това вече е нещо общо, което имаме помежду си!

Точно така!

Има и още нещо общо! Мисля, че добре познавате една българка, певица е.

Да! Силви Вартан! Да, тя е много горда с България! Често говори за нея и има право! Горда е с родното си място, с родителите си, с баба си. Права е да говори с такова чувство за родината си, тя иска хората да го познават по-добре, издига го на пиедестал и е права! Както аз съм французойка и съм горда по същия начин от родината си! И съм сигурна, че и аз България ще открия тази публика, за която тя говори с възхищение!

Освен с нея, имате толкова дуети! Невероятни изпълнения! Кои са тези дуети, които са Ви най-близки на сърцето?

Много е трудно с дуетите, защото всеки път, когато съм работила с Пласидо Доминго, Джани Моранди, Хулио Иглесиас, Шарл Азнавур, винаги е много обогатяващо! Благодарно е да срещаш такива артисти, с които изпълняваме съвсем различни любовни песни! Всеки път това е любимият ми дует, защото се уча на нещо различно от всеки един от тях! Откриваме нещо ново, забавляваме се! Удоволствие е да работиш с такива колеги!

Колкото и професионални срещи да е имала, една друга остава в сърцето й завинаги.

“За мен лично човекът, който най-много ме е впечатлил, но който не е певец и понеже съм вярваща, това е папа Йоан Павел II. Наскоро срещнах и папа Франциск. Но срещата ми с папа Йоан Павел втори е нещо, което никога няма да забравя”, споделя Матийо.

Каква беше тази среща?

Пеех на един благотворителен концерт и имах възможността да го срещна на лична аудиенция с майка ми и сестра ми Моник. Имаше такава сила в очите му, такава аура, това за мен е нещо, което никога няма да забравя!

Но животът на Мирей Матийо не започва бляскаво. Тя е родена в Авиньон, в семейство на каменоделец и има още 13 братя и сестри! А тя е най-голямата.

В Авиньон, сте живели с 13 братя и сестри?

Да, ние сме 7 момичета и 7 момчета! Родителите ни държаха да възпитат у нас първо уважение към другия, да споделяме помежду си. Не бяхме богати, но бяхме толкова щастливи! Това беше невероятно! Баща ми беше каменоделец. Майка се грижеше за децата. Ние всички ходехме на училище, но много й помагах, защото имаше много работа около малките. Особено около двамата ми малки братя близнаци.

А как музиката влезе във Вашия живот?

Отгледана съм с музика! Баща ми беше тенор, имаше страхотен глас, пееше страхотно, но не помнеше много от текстовете на песните, а майка ни ги помнеше и му ги суфлираше. Вкъщи винаги е имало много музика и обич, беше страхотно! И семейството все повече се увеличава! Да се съберем всички заедно вече опитваме само на Коледа! Това е най-важният празник, това е празник на семейството и тогава опитваме да сме всички заедно!

Мирей Матийо е сред звездните изпълнители при честването на 130-тата годишнина от създаването на Айфеловата кула. Символ на Франция, като нейните песни - Acropolis adieu, Une femme amoureuse, La dernière valse, Paris en colère. Първата изява на Мирей е именно в Париж, когато тя е на 15 години.

„Когато прохождах в този занаят, започнах благодарение на телевизионните конкурси "Радио кроше", които се наричаха "игри на съдбата". В Авиньон избираха също за това състезание. Кметството в града ми даде възможността да се явя на конкурса в Париж. Това е незабравим спомен! Едно младо момиче, което идва от Авиньон, да дойде в сърцето на Франция да пее по телевизията, пред магичната кутия, както тогава изглеждаше камерата и да си кажа, че сега вкъщи всички ме гледат "майка и татко, моите братя и сестри". Беше всяка неделя на живо и публиката се обаждаше и избираше победителите. Всички бяхме любители изпълнители, както и аз, и така се решаваше кои да продължат напред, което се случи с мен. Пристигнах на парижката гарата "Ду Лион" с един огромен куфар, в който нямаше почти нищо. И бях не просто впечатлена, но и притеснена, защото за пръв път излизах от Авиньон и бях напълно сама, не познавах никого! Трябваше да се изявявам, да пея по телевизията, спечелих, но на следващия ден трябваше да се върна в Авиньон, защото работех в един завод за производство на пощенски пликове. Със сестра ми работехме там. След като спечелих няколко от тези неделни конкурси, заводът, в който работех, фалира. Добре че се случи в момент, в който вече животът ми поемаше в друга посока. Срещнах се с мениджъра ми Джони Старк!“, спомня си голямата звезда на френския шансон.

Джони Старк е сред най-големите имена в бранша през 50-те и 60-те години. Той е бил личният импресарио на Едит Пиаф, Ив Монтан, Далида, Джони Холидей, Силви Вартан...

„Запознах се с Джони Старк втория път, когато бях в Париж за конкурса по телевизията и той ме попита дали искам да се захване с мен и аз му отговорих: "разбира се!". Трябваше обаче първо да се запознае с родителите ми, защото бях непълнолетна. Джони Старк беше един толкова нетипичен персонаж. В Прованс нямаше такива хора. Беше много голям мениджър. Отговаряше за много артисти. Предупреди ме, че това е труден занаят! Аз го знаех, но не подозирах, че е толкова труден! Той ми даде всички необходими насоки за работата. Например имах учител как да се държа, как да се изразявам, един учител по пеене. И днес, че съществувам като изпълнител, това е благодарение на Джони Старк. Аз самата понякога си мисля, че живея в приказка!“, казва Мирей. 

В началото обаче, докато тя придобие собствена светлина, често я сравняват с Едит Пиаф, с която си приличат дори на ръст.

„Когато започвах нямах мои собствени песни, така че изпълнявах нейните. За прохождаш артист като мен беше комплимент да ме сравняват с нея. Но откакто започнах да се занимавам професионално, именно моят мениджър ми каза, че трябва да се "вая по калъпа ми". Тоест да намеря автори и композитори, с които да се сработим. Първият ми албум беше с Франсис Ле, който е писал музиката на "Един мъж и една жена", "Любовна история", той е писал много песни за мен. Пол Мориа, Морис Жар, Мишел Льогран. Големи автори и композитори. Имах този шанс да работя с тях.

И песните ви много пъти са били изпълнявани от други големи изпълнители. Коя беше най-изненадваща молба от изпълнител, който Ви казва, че иска да изпее Ваша песен по нов начин, на друг език?

Имала съм късмета да се срещна с групата "Абба" и да пея с тях! Те записаха "Браво, ти печелиш"…. Анeта изпя и друга от моите песни, която се нарича "Първата звезда", тя я изпя на шведски! Невероятно е! Толкова бях развълнувана, поласкана, защото "Абба" това е уникална група, вечна, несравнима, несравнима! Те са красиви, толкова можещи, това за мен беше голяма чест да работа с тях!

Каква е цената? Защото имате кариера, която е на толкова високо ниво, всичко сте постигнали в кариерата. Каква е цената?

Още нищо не е спечелено! Това е хубавото. Още нищо не е постигнато! Всеки път когато отивам в нова за мен страна, както например при Вас на 10 април, ще се представям пред публика, която не ме познава. Която ме е слушала, но не ме познава, не ме е виждала на сцената! Ще се раздам докрай! И се надявам публиката да ме хареса, това е непостигнатото! Винаги има още!

Мирей Матийо има отношение към всяка публика пред която се представя. Изпяла е 1200 на повече от 8 езика.

 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !