Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Авторите с по-малки отчисления от концерти

отпечатай новината

20.03.2020 10:33 | Видян 899 пъти

Авторите с по-малки отчисления от концерти

По-малки отчисления ще получават композиторите, текстописците и аранжорите, когато техни произведения звучат по време на концерти, музикални фестивали и т.н. Това става ясно от сключеното споразумение между организацията за колективно управление на авторски права Музикаутор и браншовата организация Сцена Музика.

Тарифата, която все още не е влязла в сила, предвижда авторите да получават 7,5 на сто от приходите или бюджета на даден концерт. Това е стъпка назад с 0,8% в сравнение с действащия към настоящия момент механизъм. Споразумението се базира на спецификите на бизнеса с организирането на концерти в България, а тарифните позиции са на база сравнителния анализ на тарифите в 14 държави, сред които Германия, Франция, Италия, Полша, Словения, Хърватска, Румъния и др.

Новата тарифа следва да бъде утвърдена от Министерство на културата, след което ще важи за период от три години. Отстъпки се предвиждат за промоутърите, когато отчетите от приходите и плащанията на събитията с билети минават през тикетинг агенции. С по-малък процент от приходите от концертите си ще се разделят и организаторите, членове на сдружението Сцена Музика. За по-малките събития с икономическа стойност до 10 000 лева ще се въведат фиксирани суми. Част от споразумението е и сдружението за колективно управление на права и браншовата организация да си сътрудничат в посока справяне с последиците от отпадането на събития и масови мероприятия при създалата се кризисна ситуация с разпространението на COVID-19 в България.

„Създадените механизми целят да изсветлят сектора и да изравнят конкурентните позиции за всички участници, включително да прекратят порочни практики, които вредят на правоносителите, коректните организатори, потребителите и обществото като цяло“, гласи част от официалното изявление на Музикаутор по повод новата тарифа. От сдружението обясниха пред „Монитор“, че най-нелоялни в изплащането на авторските възнаграждения са големите промоутъри у нас, сред които Болкън Ентъртеймънт Къмпани, Болкан Ентъртеймънт Груп, Моко Сълюшън, АРТ БГ, София Мюзик Ентърпрайсис и др. От концерти на само част от организаторите у нас, в последните три години композиторите, текстописците и аранжорите са загубили 1,5 милиона лева.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !